Почетна » Не давимо Београд:Власт штеди на људима од којих нам зависе животи

Не давимо Београд:Власт штеди на људима од којих нам зависе животи

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд захтева да возачи хитне помоћи из унутрашњости имају исте плате као њихове колеге у Београду, уз обавезно повећање њихових плата, као и да се усвоји Закон о хитној помоћи којим би се омогућило ефикасније пружање хитне помоћи свим грађанима Србије.

За обављање истог посла, возачи хитне помоћи у појединим местима незаконито добијају мање плате, него њихове колеге у другим градовима. Осим тога, не постоји доступна адекватна служба хитне помоћи у општинама у Србији које имају мање од 25.000 становника.

„На овај начин владајући напредњачки режим поручује још једном грађанима Србије да нису једнаки. Већина возача хитне помоћи су жртве договореног пинг-понг-а у пребацивању одговорности за незаконито умањење плата између Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља, са једне стране, и њихових послодаваца односно Завода за хитну медицинску помоћ и Домова здравља, са друге стране,“ изјавио је Роберт Козма, народни посланик Зелено-левог клуба Не давимо Београд и доодао да већина возача хитне помоћи прима плату око 40ак хиљада динара, нешто мало већу од минималца, јер им се годинама плате обрачунавају и умањују на незаконит начин.

“Далеко мањи број возача хитне помоћи прима плату око 64.000 динара, јер се при обрачуну њихових плата користи одговарајући коефицијент који је прописан Уредбом за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, која би требало да важи за све, али то у неким местима није случај,“ рекао је Козма.

Живот грађана неретко зависи од ефикасне интервенције екипе хитне помоћи. И у интересу је свих грађана Србије да знају да су возачи, медицински радници и доктори уважени на адекватан начин и да могу достојанствено да живе од сопственог посла. С тога, уместо играрије са коефицијентима приликом обрачуна плата, потребно је да се повећају плате и побољшају услови рада свих доктора, медицинских радника и особља, као и да се пружање хитне помоћи регулише засебним законом. Добру полазну основу пружа нацрт закона који је израдила група лекара и запослених у службама хитне помоћи окупљених око организације “Право на живот – Мери”.

Можда ти се свиди

Оставите коментар