Почетна » Пола милиона евра за црногорски пасош

Пола милиона евра за црногорски пасош

од admin
0 коментар

После две године Црна Гора разматра програм увођења „економског држављанства“

ИМА ли странца који ће у Црну Гору инвестирати пола милиона евра да би добио „гратис“ црногорски пасош? Ова прича, коју је пре две године начела Влада Црне Горе, изазвала је пажњу јавности на Балкану и Европи. Тада је оштро критикована одлука црногорске извршне власти и затражено је да се поново уведу визе за грађане те државе за улазак у земље Шенгенског споразума. И сада се опет појавила вест, још непотврђена, да влада разматра програм продаје пасоша за инвестиције. План је припремио и понудио швајцарски адвокат Кристијан Калин. У питању је представник исте адвокатске канцеларије из Цириха која је 2010. године била заинтересована за сарадњу са владом премијера Мила Ђукановића.

На сајту „Хенли енд партнерс“, 2010. године били су објављени детаљи посебног програма који је дефинисао како ће бити продаван црногорски пасош, где би од минималне инвестиције од 500.000 евра, црногорска држава узимала 200.000 евра. Програм продаје држављанства Кристијан Калин је усавршио 2006. године на острвској држави Свети Китс и Невис, која се налази на три сата лета од Флориде.

Како преноси „Блумберг“, Калин је казао да су за програм продаје држављанства заинтересоване Црна Гора, Словенија, Хрватска и Албанија.

– Одређени подаци показују да су инвеститори, а у многим случајевима реч је једноставно о купцима добара, само прошле године потрошили две милијарде долара на легалну куповину пасоша. И та цифра ће се у будућности само повећавати – сматра Калин.

ЦРНОГОРАЦ ШИНИВАТРА

НЕ зна се ко је све до сада по „дискреционом праву“ добио црногорски пасош. Познато је да су се њега домогли кошаркаш Омар Кук или фудбалер Фатос Бећирај. Највише буре је изазвало откриће да је црногорски држављанин Таксин Шинаватра, бивши премијер Тајланда, који је у својој земљи био осуђен због корупције.

Појма „економско држављанство“ према којем ће пословни људи моћи да добију црногорско држављанство, нема у постојећем закону о црногорском држављанству. И правници су око тога били у недоумици, јер „економско држављанство“ као такав појам уопште не постоји. А циљ целе акције, тада, било је подстицање светских бизнисмена да седиште својих компанија преселе у Црну Гору, уведу нове технологије и иновације. Број пасоша је пре две године био ограничен на свега 100, што је износило 50 милиона евра. Посао је пропао после притиска Европске уније!

В. КАДИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар