Почетна » Грађани и полиција поново испред РТС

Грађани и полиција поново испред РТС

од admin
0 коментар

 

Најављени гости тог слободног дневника требало би да буду најмлађи ухапшени политички затворници Милош Декић, Коста Томковић, Урош Савић, Стефан Новаковић и Стефан Симић.
 
Према најавама министра полиције Небојше Стефановића, испред РТС се може очекивати присуство полиције, због дешавања прошле суботе када су демонстранти ушли у јавни сервис. Како је Стефановић објаснио на јучерашњој конференцији за новинаре, полиција ће бити присутна јер се људи у РТС осећају небезбедно и забринути су чак и када виде да се неко окупља испред зграде. Он је нагласио да ће бити довољан број полицајаца да се људи заштите од насиља и да запослени у РТС нормално раде, али да ће полиција реаговати само ако буде насиља.
 
– Никоме неће бити дозвољено да упадне у РТС. Пинк или Н1, нема разлике. У телевизије улазити неће. Не треба дозволити ту врсту дивљаштва. Људи, нормално протестујте. Што би нама сметало да било ко од њих протестује и да каже шта мисли. Али нема насиља. Немојте никоме да претите, немојте ништа да ломите. Нико није ни претпоставио да би они могли насилно да упадну у РТС. То је лудачка идеја да то урадите – нагласио је министар.
 
На питање новинара хоће ли бити полиције на улицама док траје шетња, он је одговорио да до сада није било проблема током шетње и да ће број униформисаних лица на улици бити у зависности од полицијске процене.
 
Двојица студената која су прошлог викенда била ухапшена због учешћа на протестима „1 од 5 милиона“, обратили су се медијима јуче (петак) испред зграде Радио-телевизије Србије и том приликом позвали младе да се прикључе шетњи у суботу, те поручили да протести морају да буду мирни.
 
Стефан Новаковић, студент Правног факултета, истакао је да је прошле недеље нанета велика неправда средњошколцима и студентима, јер су их у медијској хајци окарактерисали као „крволочне хулигане“ који су упали у РТС и који су тамо ломили, лупали и палили. Он је упитао судиницу на основу чега је она донела одлуке и одредила казну од 30 дана затвора, а потом описао шта се дешавало у суботу на протесту.
 
– Сасвим нормално смо ушли у РТС. Врата су била откључана и нигде није било ни припадника обезбеђења, нити полиције, а нигде нисмо видели ни натпис „забрањен улаз“. Самим тим, нико од нас није направио никакав прекршај. Као што можете видети на снимцима, људи су ушли унутра и захтевали да се чује глас младих, тако што би се неко од организатора укључио у програм – објаснио је Новаковић.
 
Он је поновио да ухапшени младићи нису ништа лоше урадили да би били осуђени на 30 дана затвора, те да власт таквим потезом покушава да угуши глас младих, како би их застрашила и склонила са улице.
 
– Позивамо све студенте, средњошколце и све младе људе да у суботу дођу у што већем броју, како бисмо сви заједно заступали једну слободну и демократску земљу. Потребно је да се чује глас младих и да свако може да искаже своје мишљење а да због тога не буде кажњен – нагласио је Новаковић.
 
Он је додао да је цела медијска машинерија која ради у интересу режима покушала да спинује како је Александар Вучић велики ослободитељ младих, а да су они остављени на цедилу од стране опозиције.
 
– И баш због тога – зато што су нас искористили зарад политичких поена – позивамо младе да нам се придруже у суботу јер ми само желимо правду и нормалну државу – казао је Новаковић.
 
Студент Факултета политичких наука Стефан Симић рекао је да су се припадници МУП-а према њему опходили у крајње коректном тону, те да му је једино жао што је био оптужен да је шутнуо полицајца у главу, што је изашло у једним дневним новинама.
 
– Ови протести морају да буду мирни, а грађани требају да изађу на улицу и да кажу шта их мучи. Власт не ради довољно за младе, али не ради ни опозиција. Просек година нас који смо ухапшени представља аларм и за опозицију да треба да се позабави младима и да изађе са озбиљним програмом уколико мисли да нешто мења у овој држави – поручио је Симић.
 
Подсетимо, 18 особа је приведено током прошлог викенда због учешћа на протестима који су одржани у суботу и недељу, а према званичним информацијама МУП-а Србије, осморо је ухапшено због почињених кривичних дела.
 
Рута
 
Грађани ће се овај 16. пут поново шетати од Платоа испред Филозофског факултета, Македонском, Светогорском улицом до Таковске и улаза у РТС. На Платоу би грађанима требало да се обрате генерал у пензији Срето Малиновић и један од лидера Савеза за Србију Борко Стефановић, док би глумац Бранислав Лечић требало да прочита беседу на почетку.
 
Расправа студента и новинарке Студија Б
 
Новинарка Студија Б: Ви сте део опозиције.
 
Новаковић: Ја сам слободан грађанин и студент који је дошао да шета и подржи протест „1 од 5 милиона“…
 
Новинарка Студија Б: Сад ја треба одштету да плаћам за оно што сте ви срушили.
 
Новаковић: Шта смо срушили, ви ми реците. Шта смо срушили, реците?
 
Новинарка Студија Б: Улаз.
 
Новаковић: Ми нисмо срушили улаз.
 
Комуналци зауставили комби
 
Патрола комуналне полиције зауставила је и претила активистима протеста „1од5милиона“ који су са разгласа на комбију пуштали говор упућен директору РТС-а Драгану Бујошевићу. Ово на симболичан начин указује да се макар на улици, ако не и на јавном сервису, морају чути захтеви грађана који шетају три и по месеца, саопштили су организатори. Наводе да је акција била уредно пријављена и дозвољена од стране полиције, а на помен тога службеник комуналне полиције је рекао да то „нема никакве везе“ и двадесетак минута телефонирао, вероватно чекајући инструкције неког из власти, с обзиром на то да је у пријави која је достављена полицији писало „да се овим перформансом обавештавају грађани о захтевима протеста „1од5милиона“. Представник комуналне полиције потом је запретио да ће их оптужити „за ометање службеног лица у вршењу службене дужности“ уколико не прекину и написао им је казну. Након тога, активистима и комби возилу забрањено је даље кретање кроз град, наводи се у саопштењу.
 
Лидија Валтнер – Милош Д. Миљковић     Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар