Почетна » Ко су кандидати који сигурно улазе у трку за председника, а ко се још чека

Ко су кандидати који сигурно улазе у трку за председника, а ко се још чека

од admin
0 коментар

 Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је данас изборе за председника Србије који ће се одржати истовремено кад и парламентарни и београдски, 3. априла ове године. То значи да од овог тренутка почиње прикупљање потписа за канидатуру. Оно што се за сада зна су имена осам сигурних канидата. Очекује се да своју кандидатуру у наредним данима објави и актуелни председник Александар Вучић као и бивши председник Борис Тадић.

СПС неће имати свог канидата већ ће како је лидер те странке Ивица Дачић подржати Вучића.

Чека се Тадићева објава

Још једна канидтатура се такође очекује. Реч је о Борису Тадићу лидеру СДС-а.

Он је носилац листе коалиције окупљене око негове странке на парламентарним изборима и очекује се да буде и председнички канидат. Према информацијама Нове, очекује се да сада након расписивања избора и он објави званично да улази у трку.

Уједињена опозиција канидидовала Здравка Поноша

Опозиција окупљена око Странке слободе и правде, Демократске и Народне странке донела је коначну одлуку да њихов председнички кандидат буде генерал Здравко Понош.

Да је генерал Здравко Понош најближи кандидату за председника дела опозиције окупљене око ССП, ДС и НС лист Нова писао је још 1. новембра прошле године. Неколико месеци касније, то је и потврђено, чиме је стављена тачка на вишенедељне тешке разговоре међу странкама овог блока око тога да ли је можда бољи избор потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Народна странка је преломила, а како је рекао председник ове партије Вук Јеремић, подршка Поношу биће безрезервна.

Двери канидују Бошка Обрадовића

Председник Двери Бошко Обрадовић један је од првих лидер акоји су најавили да ће се кандидовати на председничким изборима.

Он ће бити кандидат Патриотског блока, а Обрадовић је истакао да је његов мотив то што „Србија данас очигледно није у добром стању“ и оценио је да власт „није вођена „љубављу према отаџбини“.

„Да воле Србију, не би трговали Косовом и Метохијом, не би пљачкали сељаке, раднике и предузетнике, не би понижавали српске породице, не би продавали српску земљу, воду и ваздух“, казао је Обрадовић.

Милош Јовановић верује да може у други круг

Кандидатуру за председника Србије коалиције НАДА (ДСС-ПОКС) биће лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић. Он је истакао да ни власт, али ни део “бриселске опозиције“, не деле вредности ове коалиције – демократију и патриотизам.

Јовановић у трку за председника улази врло оптимистичноуз уверење да може да уђе у други круг председничких избора.

“Ми хоћемо да водимо Србију и не кандидујем се да бих статирао, већ да будем председник Републике”, рекао је Јовановић.

Срђан Шкоро још један кандидат

Председничку кандидатуру средином децембра најавио је и новинар и члан Скупштине слободне Србије Срђан Шкоро, како би „честити и обесправљени људи“ имали за кога да гласају.

„Ја мислим да то могу да добијем, да ту трку могу да истрчим“, рекао је тада Шкоро. Он ће на председничким изборима бити кандидат покрета “Да се струка пита”, који је основао бизнисмен и бивши члан Народне странке Владимир Ковачевић.

Ултрадесничар Миша Вацић најавио канидатуру

На сличан начин је говорио и председник Српске деснице Миша Вацић, приликом објаве своје кандидатуре.

Вацић је, на конференцији за новинаре у Београду, рекао да не желе „ни да се удружују са онима којима је врховна команда у страним амбасадама, ни да подрже постојећу власт, већ да покажу да постоји и најздравији део народа који је спреман да сопственим политичким правцем креће, суверенистички, патриотски и да покаже да има велики удео у политичком битисању Србије“.

Милица Ђурђевић Стаменковски канидаткиња Заветника

Иако је Милица Ђурђевић Стаменковски из Заветника већ најавила да ће се кандидовати на председничким, дошло је до забуне када су неки медији објавили да ће овај покрет бити у колаицији са СПС.

Самим тим, извучен је закључак да ће се повући из трке и као и социјалисти подржати кандидатуру Александра Вучића. Ђурђевић је, међутим, ове наводе демантовала.

Биљана Стојковић испред коалиције Морамо

Професорка Биолошког факултета и чланица Скупштине слободне Србије Биљана Стојковић канидата је коалиције Морамо на председничким изборима.

На предизборном скупу у Горњим Недељицама, Стојковић је објавила да је прихватила канидатуру уз поруку да ће учинити све да се поштује Устав Србије, да сви грађани имају правду.

„Заступаћу уставни патриотизам, уместо примитивног национализма који нас тера само у мржњу“, рекла је она.

Бранка Стаменковић канидаткиња Суверениста

Бранка Стаменковић је трећа жена канидат за председника Србије. У трку улази као предлог коалиције „Суверенисти“. Она је бивша председница и народна посланица Доста је било.

„Председник мора да разуме народ, он дели судбину народа. Свесна сам одговорности које ова функција носи“, рекла је Стаменковић на конференцији за новинаре.

Бојана Анђелић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар