Почетна » Колико нас је коштало реновирање резиденције Ане Брнабић

Колико нас је коштало реновирање резиденције Ане Брнабић

од admin
0 коментар

 За пар месеци навршиће се годину дана откако је комплетно реновирана вила у Булевару кнеза Александра Карађорђевића у којој је дуже од три деценије живела Титова удовица.

Након смрти Јованке Броз надлежни у Влади дуго су се премишљали шта да раде са објектом у који се деценијама ништа није улагало. И мада је све време под заштитом државе, последњих 10 година била је потпуно руинирана. Одлучили су се за реконструкцију.

При крају радова на његовој обнови и на крају мандата претходне владе 2020, портал Нова.рс открио је да ће бити резиденција будућег премијера, односно премијерке Ана Брнабић. Тада смо објавили и фотографије реконструисане виле. Како изгледа изнутра, недавно је делимично открио и председник Србије Александар Вучић када је био у гостима код премијерке. Он је на свом Инстаграм налогу објавио фотографију из дворишта некад Јованкине виле и написао:

“Први пут код Ане на вечери. Крилца су супер. Једини проблем је у томе што Ана у ствари не једе, а ја не могу да одолим. Леп викенд”.

 

Јавност је сазнала кава су крилца али не и колико је коштала реконструкција виле. Није објављено ни ко је све био ангажован на овим пословима и да ли су их све те фирме добиле на тендерима. Портал и лист “Нова” та питања у два наврата упућивали су надлежној Управи за заједничке послове републичких органа, али одговоре до данас нисмо добили.

Први пут смо то учинили крајем августа, а други пут пре седам дана. Покушали смо и телефонски да се информишемо када ће нам одговори стићи, али наша саговорница са друге стране ту информацију није могла да нам да.

Одлука да Јованкина вила буде реновирана донета је пре пет година, а према плану буџета било је предвиђено да у 2017. у њену обнову буде уложено 13,5 милиона динара, а у 2018. и 2019. укупно 34 милиона.

Међутим, у новембру 2018. директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић рекао је за Новости да држава не може да издвоји два и по милиона евра за њену реконструкцију, због чега ће ускоро бити или понуђена на продају или дата у закуп некоме ко жели да уложи новац у њену обнову.

Прошле године је саопштено да се ради “нужна санација делова крова и фасаде, у циљу спречавања даљег пропадања објекта до привођења новој намени”. У том тренутку такође није било познато колико ће радови трајати и коштати, јер се, “паралелно са извођењем радова, врши и анализа степена оштећености појединачних грађевинских елемената и процењује обим потребних интервенција“.

Како се могло видети на терену, на вили није рађена само „нужна санација“, већ је објекат у потпуности реновиран.

Посао реконструкције фирмама из Краљева, Свилајнца и Крагујевца

Према подацима са портала Управе за јавне набавке, тендер за извођење радова на реконструкцији сада премијерске виле расписиван је у два наврата и исто толико пута је мењан првобитни уговор, јер се у међувремену појавио “вишак радова”, односно непредвиђени трошкови.

У првој фази “комплетне реконструкције” тог објекта на Дедињу посао су добиле фирме “Маринко” из Свилајнца и “К.Г. Узор” из Крагујевца. У тој фази радови су коштали око 11,3 милиона динара, односно око милион динара више у односу на првобитно процењене трошкове.

Посао у другој фази обнове Јованкине виле добила је фирма „Морава Ин“, а по уговору који је склопљен са Управном за заједничке послове, вредност радова је износила 20,7 милиона динара, да би цена у априлу прошле године порасла за још око два милиона.

Судећи према процени Дирекције за имовину о новцу потребном за обнову виле, ово би могао да буде само део дугачког списка фирми које су на том послу радиле.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар