Почетна » Марко Ђурић постао амбасадор и у десетој земљи

Марко Ђурић постао амбасадор и у десетој земљи

од admin
0 коментар

 

Снажно тапшање се Марку Ђурићу чини се највише исплатило. Доброј позицији у СНС-у оносно код председника Србије Александра Вучића сигурно је допринело и оно наручено скандирање „Ацо Сбине“ на Косову.

Пошто се очито значајно истакао у тапшању и скандирању, стигла је и награда. И то каква – амбасадор у САД, једном од најважнијих дипломатских представништа за Србију.

То се десило у октобру прошле године. Од тог момента до данас именовања се само нижу. Последње, у Светој Луцији на нерезидентној основи, је објављено у Службеном гласнику. Влада је ту одлуку донела на седници одржаној 2. августа 2021.

Колумбија, Суринам, Белизе, Антигва …

Некадашњи члан Отпора, потом функционер СНС, и бивши саветник председника Србије и директор Канцеларије за КиМ у априлу ове године прво је именован за амбасадора Србије у Антигви и Барбуди, а потом у мају на исту функцију у Републици Суринам, Белизеу и Комонвелту Доминици, као и у Сент Китсу и Невису.

У јуну месецу он је указом председника државе постављен на амбасадорску функцију у Барбадосу, а затим у Колумбији и у Сент Винсенту и Гренадинима.

Ђурић је и амбасадор Србије у Карипској заједници, у којој се окупљају поменуте углавном острвске земље.

Иван Вујачић, бивши амбасадор Србије у САД-у, раније је за Нова.рс рекао да није био акредитован у тим земљама, као и да се разматрало да у то време буде на амбасадорској функцији у Јамајци и још неким државама, али да се од тога одустало.

“Обавезни сте да обилазите ту земљу, на нерезиденцијалној основи, макар једном годишње. Мислим да је то требало другачије да се уради, јер бити амбасадор у Америци је велико оптерећење, само по себи. Ту сте и посматрач у организацији америчких држава, имате везе са Светском банком, Међународним монетарним фондом, да не говорим о америчкој администранцији, Конгресу, који су огромни”, навео је он уз оцену да је на тим функцијама требало да буде неко ко је на амбасадорској функцији у Латинској Америци.

Како је портал Нова.рс писао, Ђурић од новембра прошле године, када је именован за амбасадора у САД, месечно зарађује више од 6.000 долара. У његовом извештају о имовини, објављеном на сајту Агенције за спречавање корупције, се наводи да Ђурић као амбасадор Србије има месечну плату од 941 долар, а додатних 5.225 долара прима као „накнаду за увећане трошкове живота и рада у дипломатском конзуларном представништву“.

Бојана Анђелић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар