Почетна » Одбачене кривичне пријаве против СНС функционера за полно узнемиравање

Одбачене кривичне пријаве против СНС функционера за полно узнемиравање

од admin
0 коментар

 

Наводно полно узнемиравање дешавало се у јесен и зиму 2020. године када се Младеновић двема оштећенима, запосленим у Градској управи Крагујевца, према њиховом сведочењу, више месеци „отворено набацивао“ злоупотребљавајући положај у Скупштини града.

Оне су више пута покушавале да га на пристојан начин одбију, а када им то није пошло за руком обратиле су се чланици Градског већа за локалну самоуправу, која је цео случај пренела градоначелнику Николи Дашићу.

Према Дашићевим речима, такво понашање је било недопустиво и нешто што он никада не би толерисао и упутио је оштећене службенице на градског правобраниоца. Градски правобранилац Бранко Петронијевић је на самом почетку ове године проследио пријаве радница Градске управе Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу.

Према речима адвоката Кастратовића, оштећене су у разговору са градским челницима напоменуле да у Градској управи има још жена које је заменик председника Скупштине Зоран Младеновић на исти начин узнемиравао, али да се оне нису одважиле да поднесу пријаву. Убрзо су на једном локалном порталу „процурили“ иницијали оштећених жена, што је, каже њихов пуномочник, додатно погоршало положај жртава у средини у којој живе и раде, али додаје да оне нису одустајале од кривичног гоњења.

Тужилаштво – нема елемената кривичног дела

Иако се случај чинио доста „чист“ Основно јавно тужилаштво у Крагујевцу је, према Кастратовићевим речима, решило да истрагу не спроведе до краја, већ да исту обустави, практично на почетку и одбаци кривичне пријаве, јер како он тврди, тужилаштво је оценило да у радњама осумњиченог нема елемената тог кривичног дела.

„Градски челници, градоначелник Дашић и већница Сања Туцаковић, иначе високи функционери СНС-а, поступили коректно и људски и ни на који начин нису покушали да заштите свог страначког колегу Младеновића. Тужитељка Биљана Поповић, одлучила је да ту нема елемената кривичног дела“, каже адвокат Радивоје Кастратовић.

Он напомиње да је већница Туцаковић, на саслушању у тужилаштву поновила све што су јој оштећене изнеле, али да за тужитељку није било релевантно да као сведока позове и градоначелника Дашића, као и осталео колегинице из Градске управе чија су имена две оштећене навеле током истраге.

Према Кастратовићевим речима, одбацивање ових кривичних пријава је покушај „да се затвори тај случај“ и због тога се обратио медијима, јер сматра да је за оштећене жене, подршка јавности једино средство које им је преостало да дођу до правде.

„Оваквим поступком долази до додатног виктимизирања жртава, јер у случају да одбачај кривичних пријава постане коначна одлука, а без до краја и доследно спроведене истраге учинилац дела ће бити приказан као жртва а оне саме, жртве, биће подвргнуте осуди од окружења у коме живе и раде и свих осталих који буду сматрали да треба да им покажу да је тражење заштите од система када сте „жртва представника власти – апсолутно погрешан пут“, закључује Кастратовић.

Он је поднео приговор на ову одлуку те је предмет прослеђен Вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу „на даље поступање“.

Тужитељка – стојим иза своје одлуке

Тужитељка Биљана Поповић је за лист „Данас“ кратко изјавила да не жели да коментарише случај који је у току.

„Немам права, нити бих да коментаришем случај, који је у току, осим да сам донела одлуку, иза које стојим, и која правно још није коначна. Одлука је подложна оцени виших правосудних инстанци, а не критици јавности и нема никакве потребе да се „додатно провлачи кроз њу“ а камоли политизује’’, изјавила је тужитељка Поповић.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар