Почетна » Око којих општина ће се водити битка између власти и опозиције у Београду?

Око којих општина ће се водити битка између власти и опозиције у Београду?

од admin
0 коментар

 

Њима су биле проблем три централне београдске општине (Врачар, Стари Град и Савски Венац) али оне спадају у општине са најмањим бројем становника, око 150.000 што је дупло мање од великих општина, тако да нису пресудне за победу и укупан скор на нивоу целог града – каже за Данас Дејан Бурсаћ, сарадник Института за политичке студије, одговарајући на питање које су београдске општине важне за победу у Београду.

Према његовим речима, симболички су за опозицију важне те три централне општине у којима су имали власт, али бројчано не.

– Познато је да СНС расте подршка како се иде ка периферији града, старијим грађанима, ка грађанима лошијег економског статуса. СНС је од почетка постављен да црпи подршку из тих група. Са друге стране, опозиција има већу подршку, што смо видели и на референдуму 16. јануара, у градским центрима тј. тамо где има економски независне стедње класе која своје благостање обезбеђује без директне конекције са јавним предузећим и влашћу – каже Бурсаћ.

Упитан откуд онда приче из опозиције о насељавању гласача у поједине општине у Београду, уколико СНС није битна победа у неким општинама, он одговара да је скептичан око те приче.

– Волео бих да ми неко то организује, ако се то заиста дешава, образложи логику. Нисам сигуран да је исплативо да некога довлачите из друге земље, дајете му држављанство, пријављујете МУП, уписујете у бирачки списак, враћате у другу земљу а онда га опет за изборе довлачите из друге земље. Огроман је трошак, логистика и број укључених људи. А о колико гласова причамо? Колико људи можете на тај начин да довезете? Можда пар хиљада. Владајуће странке пар хиљада гласаова лако навуку на сваки други начин, од кампање сигурних гласова преко директног плаћања гласова. На крају, много је лакше да се на самим бирачким местима, уколико неко хоће да се бави тиме, наместити тих пар хиљада гласова него пролазити целу процедуру довлачења људи из друге земље – наводи Бурсаћ.

На питање ако пар хиљада гласова не решава изборе, колико хиљада решава изборе у Београду кад би неко хтео да намести те гласове.

– Опозиција може у Београду да има већи број гласова од владајућих странака, али питање је колико ће ко имати мандата, односно колики проценат гласова опозиције ће остаи испод цензуса. Може да се деси да власт има 400.000 гласова а опозиција 450.000 од којих 100.000 остане испод цензуса и да кад се то преточи у мандате СНС и СПС и даље имају више мандата од опозиције – каже наш саговорник.

Велике београдске општине попут Палилуле, Вождовца, Земуна и Новог Београда према неким тумачењима важне су за освајање и што веће захватање бирача у њима, због броја становника али и због демографије јер обухватају и урбане и руралне делове града.

На прошлим изборима за Скупштину града 2018. највише гласова у Београду освојила је листа СНС, 366.461 или 45 одсто.

Општине у којима је ова листа освојила више од 50 одсто гласова су Сопот 5. 753 или 64 одсто, Сурчин 12. 341 или 61 одсто, Барајево 6. 948 60 одсто, Обреновац 20. 226 – 59 процената, Младеновац са 13. 546 или 58 одсто, Гроцка 20. 062 – 57 и Лазаревац 16. 239 са 52 процента.

Друга по реду била је листа Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују са освојених 154.147 или 18,9 одсто.

Ова листа је на Врачару освојила највише процената 32,5 одсто. Затим следе општине са изнад 20 одсто освојених гласова. Стари Град 29,8 одсто, Савски Венац 27, Звездара 24, Вождовац 20,8 одсто. На Чукарици 19,9 одсто, Новом Београду и Палилули 19 одсто, Раковици 18,5, Земуну 16, Гроцкој 13, Обреновцу 10,9, Лазаревцу и Младеновцу по 10, Сурчину 9,7, Барајеву 9 и Сопоту 6,9 процената.

Листа коју је водио Александар Шапић у Београду је освојила 73. 425 гласова или 9 процената. Највише на Новом Београду 25. 299 глсова или близу 22 одсто, Земуну 9 одсто, Звездари и Вождовцу по 8, Врачару, Чукарици, Савском Венцу, Раковици и Старом Граду по 7 одсто, Палилули 6,7, Сурчину 6, Лазаревцу, Гроцкој и Обреновцу по 4, Барајево 3, Сопоту и Младеновцу по 2, 5 одсто.

У Скупштину града ушла је и листа СПС и ЈС, са освојених 49. 895 гласова или 6,13 одсто гласова. Највише процената коалиција око СПС освојила је у Лазаревцу 11 одсто.

Л. Валтнер   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар