Почетна » Председник општине Горњи Милановац спискао 14,5 милиона

Председник општине Горњи Милановац спискао 14,5 милиона

од admin
0 коментар

 

„Тренутно имамо ситуацију да је за период од 2017. до 2020. године само један орган општине Горњи Милановац – председник Дејан Ковачевић, према подацима садржаним у картицама које смо добили од општине, посредством Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, само за угостититељске услуге и репрезентацију потрошио око 14.445.000 динара или око 122.000 еура, односно ако би тај износ поделили са 48 месеци нешто више од 2.500 евра месечно када би потрошња била равномерна током године“, навео је он.

Посебно је интересантно, како каже Јевтовић, да је, претходне 2020. године, тај исти орган општине имао рекордну потрошњу средстава за угоститељске услуге у овом периоду нешто више од 1.900.000 динара. С тога се, наводи он, поставља оправдано питање – како када је неколико месеци била таква епидемиолошка ситуација да угоститељски објекти или нису уопште радили или су радили смањеним обимом?

„Од општине смо добили само део документације везане за јавне набавке за наведене угоститељске услуге и репрезентацију, па се може поставити питање да ли је уопште и спровођен поступак јавних набавки за целокупан потрошен износ од око 14.445.000 динара“, запитао је Јевтовић.Оно што је неспорна чињеница утврђена у поступку ревизије који је спровела Државна ревизорска институција је да је наведни орган општине – председник општине током 2018. године потрошио чак 1.026.000 динара за репрезентацију без спроведеног поступка јавне набавке, тврди он.

Овај податак је објављен у Извештају о ревизији правилности пословања општине Горњи Милановац у делу који се односи на преузимање обавеза изнад одобрених апропријација, спровођења поступка јавних набавки и расхода за запослене за 2018. годину, додао је Јевтовић.

„Да би добили податке и тражену документацију општина је захтевала да платимо 456 динара за нужне трошкове фотокопирања и слања документације. Ковачевић је за 4 године потрошио око 14.445.000 динара за угоститељске услуге и репрезентацију је поштено плаћена“, оценио је Јевтовић.

„Зато сматрамо да се у фази израде одлуке о буџету требају најпре спроводити анкете, зборови грађана у свим месним заједницима и обавезна јавна расправа како би се грађани изјаснили шта желе да се уради у њиховом крају. На тај начин би утврђивали приоритете у сарадњи са грађанима, а не према личним прохтевима, жељама и апетитима“, закључио је он у изјави за Нова.рс. Упркос покушајима да добијемо коментар председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића, он се до закључења текста није јављао на наше телефонске позиве.

Љубица Сокић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар