Почетна » Протест треба вратити грађанима

Протест треба вратити грађанима

од admin
0 коментар

 

Већ нешто више од месец дана број градова али и грађана који шетају се драстично смањио, па се све гласније чуло да је грађански бунт замро. За то су највише прозивани представници опозиције, односно политичких организација, који су преплавили говорнице на побуњеним трговима. У суботу, организатори протеста, студенти и опозициони Савез за Србију, желе да се таква слика промени и да се поново демонстрира свуда где се од децембра шетало.

Шта се може очекивати после 8. јуна, те да ли је то нова нулта тачка од које ћемо поново на улицама градова у Србији виђати на хиљаде незадовољних људи или ће протест потпуно замрети, питали смо политиколога Душка Радосављевића. Он за наш лист наводи да се као професор боји да се после 8. јуна не може очекивати ништа инвентивно.

Јер, како каже, откако је Савез за Србију преузео протесте, они су сведени на фазу у којој се база присталица и незадовољних не шири него се обраћа само тврдим учесницима кампање. То, према његовом суду, није нелегитимно и за очекивати је с обзиром на начин на који се овде воде кампање, али није добро ако се жели смена овог режима.

Према његовим речима, бунтом поново морају да овладају грађани и њихова удружења, јер су протести били масовнији док су били завијени у обланду грађанског, пошто је широк слој друштва незадовољан овом влашћу али и опозиционом политичком понудом.

– Ако се и даље инсистира на политичком ексклузивитету, онда ће се политичка понуда сужавати на 10-15 одсто бирачког тела. Протестима мора да се покаже сила друштва, треба вратити младе на улицу који ће показати да неће ићи из ове земље. Треба позвати међународну заједницу и тражити њене добре услуге као и тражити добре услуге председника САНУ. Паралелно са тим треба ући у тајне, никако јавне преговоре са Александром Вучићем. Не јавне јер се тада у преговоре убацују разни интереси нереалне амбиције, што само штети преговорима. Тајно треба преговарати са Вучићем о мирном одласку са власти, о условима за изборе, медијима чак и о аболицији његових најближих сарадника, с обзиром на то да се сигурно један део режима пита шта ће бити са њима. Сигурно се неће скинути с власти ако знају да ће после бити мета. Ако се деси да режим опет пукне као 2000. на улици, онда ништа нисмо научили и нешто је труло у држави Србији. Јер Вучића је направила ситуација, а не он сам – указује Радосављевић. Он додаје да уз то опозиција треба да крене по земљи како би порука дошла и до оних који немају интернет.

Услови

Ове седмице објављен је документ који су израдили стручњаци који подржавају протест и којим опозиција, односно СЗС, тражи поправљање медијских и изборних услова. Како је речено, СЗС ће бојкотовати изборе 2020. године ако се ти услови не поправе, а последњи рок, за неке од тих захтева, јесте 1. новембар. Лидери овог савеза траже и разговор на ову тему са представницима власти, речима да владајућа партија може да бира делегацију, време и место тих преговора. П. Д.

Лидија Валтнер   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар