Почетна » Различита мишљења посланика о предлогу за промену Устава

Различита мишљења посланика о предлогу за промену Устава

од admin
0 коментар

 

Он сматра да је „чиста лаж“ да нерад у правосуђу проистиче из Скупштине, већ сматра да је то последица реизбора из 2010. године, и да се новим предлозима судије још више отуђују од народа.

Комленски сматра да Скупштина треба да бира све највише функционере у правосуђу јер је то једни начин да суде у име народа.

О изразу „У име народа“ расправљало се и током послеподнева у пленарној дебати о предлогу за измену Устава.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић изјавио је да је потребно мењати Устав, али да би организовање референдума било добра прилика да се промене и његови други делови, и поставио питање статуса бошњачког народа у Уставу.

„Све пресуде почињу речима „У име народа“. У име којег народа? Ако кренемо од првог члана Устава који дефинише Србију првенствено као државу српског народа, да ли то значи да правда и право припадају само једном народу“, питао је Имамовић.

Он је додао да треба проширити уставне промене и омогућити равноправно учешће мањина у правосудним институцијама, а подсетио да се у Скупштини дешавало да неки судија бошњачке мањине буде оспорен без образложења.

„Бошњаци су аутохтон европски народ, ми смо своји на своме, ни од куда нисмо дошли и немамо намеру да идемо, само тражимо оно што нам Устав омогућава“, рекао је посланик и додао да је „најбитније дефинисање Санџака као нове аутономне покрајине која је могућа по Уставу“.

Министарка за људска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, рекла је да је у некадашњој држави било и народности, па су пресуде и тада почињале са „У име народа“ и сви су знали да се то односи на све грађане.

Навела је да генерацијама њена породица живи у Војводини, да је то стање духа, да се „не поклања Уставом“.

Посланик владајуће Српске напредне странке, Верољуб Арсић, рекао је да он представља све грађане, а не само своју нацију и да је „врхунски безобразлук“ кад поједини посланици користе само делове Устава који им одговарају.

Критикујући све противнике садашње власти, Арсић је рекао да је опозицији „криво што се не говори о промени преамбуле“ односно да би „они волели да Србија изгуби Косово, раде на томе и на томе су радили и док су били на власти“.

Неколико пута данас је у расправи било речено да се преамбула неће мењати и да Србија никад неће признати независност Косова.

Посланици ће о предлогу да се Устав мења гласати данас после 18 часова.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар