Почетна Политика Резултат Ипсоса о рејтингу служи храбрењу СНС-а

Резултат Ипсоса о рејтингу служи храбрењу СНС-а

од admin
0 коментар

 

Уљаревић је том приликом навео да је анкета спроведена у суботу, непосредно након митинга „Будућност Србије“, на узорку од 1.000 грађана. Према његовим речима, у поређењу са анкетом која је урађена почетком априла, рејтинг председника Вучића порастао за шест одсто, а тај рејтинг прати и СНС.

– Рејтинг СНС је у односу на истраживање које смо радили почетком априла порастао са 53,9 на 57,4 процената. Њихов рејтинг је прилично стабилан и готово читаву половину 2018. године креће се око 55 посто – рекао је Уљаревић.

На питање шта је утицало на такав скок рејтинга владајуће партије, он је одговорио да тензије у друштву мотивишу и једну и другу страну, те да су протести опозиције утицали на мотивацију бирача СНС да се определе да гласају. Уљаревић је додао да је рејтинг Савеза за Србију прошле године ишао до 15 посто, али да је почетком ове године кренуо да пада и да је сада на 10 до 12 процената.

Према мишљењу политичког аналитичара и истраживача јавног мњења НСПМ Ђорђа Вукадиновића, бројка од 57,4 одсто подршке СНС-у је претерана. Такође, он указује да у истраживању није наглашено да ли је мерена само подршка СНС-у или коалицији око „напредњака“. Вукадиновић подсећа да ни у једном тренутку рејтинг владајуће партије, без коалиционих партнера, заправо није прелазио 50 процената.

– Мислим да је та бројка намерно подигнута зарад потребе храбрења СНС-овог бирачког тела – наводи Вукадиновић.

Када је реч о Савезу за Србију, он објашњава да је ту ствар мало сложенија. Вукадиновић каже да је чињеница да СЗС није нарочито као коалиција профитирао од петомесечних протеста, али да опозиција у целини јесте.

– Не треба заборавити да је Савез за Србију само један, до душе највећи, фактор у опозицији, те да поред њега постоје опозиционе опције које нису у Савезу. Има и оних који се тек формирају. Због тога се снага опозиције не може сводити на снагу СЗС-а – истиче Вукадиновић.

Он додаје да се на опозициону сцену вратио „васкрсли Покрет слободних грађана“ на челу са Сергејем Трифуновићем, те да постоје наговештаји формирања нових опозиционих блокова и опција.

– Оно што је најважније је чињеница да постоји двоцифрен проценат људи који се изјашњава да је за опозицију, али још увек нису јасно опредељени за кога. Они се још увек колебају између различитих опозиционих опција. На крају крајева, бројке које се односе на СЗС су можда и тачне, али је погрешно, неправедно и манипулативно сводити бројке опозиције на бројке Савеза – сматра Вукадиновић и додаје да је проценат који има опозиција знатно крупнији.

М. Д. Миљковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар