Почетна » ССП: У Новом Саду постављене камере за препознавање лица

ССП: У Новом Саду постављене камере за препознавање лица

од admin
0 коментар

 

Поменута опрема за препознавање лица, како наводе из ССП, предвиђена је за обраду података у вези са спречавањем и откривањем кривичних дела и прекршаја.

„Поред питања зашто је овакав видео надзор потребан новосадским пијацама, намеће се и закључак да биометријски надзор њихових корисника представља елементарно нарушавање приватности са драстичним последицама по права и слободе људи. Наглашавамо да биометријска обрада података о личности у јавним просторима нема правни основ и да свако супротно понашање носи кривичну одговорност учиниоца“, истичу из ове странке.

Из ССП поручују да је власт СНС прошлог месеца неуспешно је покушала да увођењем у процедуру Нацрта Закона о унутрашњим пословима дозволи масован надзор грађана у јавном простору на територији Србије.

„Ипак, грађани Србије и Новог Сада не прихватају пропагандне наративе контролом опседнутог режима. Нико не жели да буде на мети странке којој је „надзор” у крви, па тако и повлаче црвену линију по питању дозволе задирања у лични живот. Зато је ово озакоњење остало само у домену покушаја. ЈКП „Тржница” потврдила је да је набавила овакву опрему, али и истакла да се напредне функције система контроле неће користити, мада мало ко у то заиста верује. Напредњачки челници нашег града и руководиоци јавних предузећа небројено пута су изиграли поверење Новосађана и Новосађанки, а овај потез ЈКП „Тржнице” први је корак у даљем постављању паметних камера широм града“, наводе они.

Према речима председнице Градског одобра ССП у Новом Саду Данијеле Грујић, Нови Сад се овим поступањем отворено уводи у орвеловски сценарио.

„Више нема гаранције да СНС неће првом приликом завирити у приватност грађана Новог Сада. Питамо градоначелника Милоша Вучевића зашто се у Новом Саду газе градјанска права?”, истакла је она.

Из ССП захтевају да ЈКП „Тржница” хитно уклони из јавног простора нови систем видео надзора, а Милоша Вучевића да обелодани која је права намера у вези са надзирањем и контролом свих грађана Новог Сада.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар