Почетна » Шта ради „Миленијум тим“ на Макишу где се гради метро

Шта ради „Миленијум тим“ на Макишу где се гради метро

од admin
0 коментар

 

После Београда на води, станова за безбедњаке, гасификације Србије, куповине бање, винограда и по свему судећи и Института за водопривреду Јарослав Черни, Миленијум тим је добио посао и на изградњи метроа.

То се може видети на фотографијама са почетка радова на изградњи метроа. На њима се види механизација на којој стоји натпис Миленијум тим.

Ова фирма није добила тај посао на тендеру јер тендера није ни било. Ангажовали су их Кинези као подизвођаче.

Наиме, посао изградње метроа добила је кинеска компанија „Пауер констракшн корпорејшн“ (Поwер Цонструцтион Цорпоратион оф Цхина), а „Миленијум тим“ је један од подизвођача.

Посао додељен без тендера

Јавно доступних података о томе под којим условима су баш они добили тај посао нема. Нису доступни ни подаци колико је вредан подизвођачки уговор Миленијум тима. Оно што се зна јесте да је процењена вредност пројекта око шест милијарди евра, што је значајно увећање у односу на претходно процењених око четири милијарде.

Србија је са Француском и Кином потписала међудржавни споразум за овај пројекат. То значи да су се услови и вредност послова уговарали директно без јавног тендера. На тај начин је онемогућена конкуренција па самим тим и постизање најповољније цене.

Према споразуму француске компаније ће бити задужене за опрему метроа, док ће кинеска компанија „Поwер Цхина“ изводити грађевинске радове. Поводом почетка радова на изградњи метроа покрет Еколошки устанак данас је организовао протест на Макишком пољу.

Миленијум капарисао Черни

Подсетимо, како је писала Нова, „Миленијум тим“ званично је доставила понуду за куповину Института за водопривреду „Јарослав Черни“.

Тиме је потврђено писање „Нове“ да је та фирма виђена за новог власника. Оно што се у међувремену открило је да су са „Миленијум тимом“ у процес приватизације ушли и директори Института „Черни“ и то са заједничком понудом. Куповином „Черног“ Миленијум тим ће заокружити послове везане за изградњу метроа.

У игри велики новац

Како је „Нова“ писала, продаја Института за водопривреду „Јарослав Черни“ спорна је из више разлога. Осим што у њему ради близи 300 људи, од којих је 17 доктора наука, овај институт остварује и добит, те не постоји оправдање за продају.

То значи губитак независности и објективности. На тај начин би се убрзало издавање дозвола и омогућила градња насеља и метроа у близини водоизворишта на Макишком пољу.

У игри је и велики новац.

Наиме, Институт ће сигурно радити студије и пројекте на траси којом би требало да пролази будући метро. Вредност те инвестиције је шест милијарди евра.

Бојана Анђелић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар