Почетна » „Вин-вин“ ситуација и за Вучића и за Куртија

„Вин-вин“ ситуација и за Вучића и за Куртија

од admin
0 коментар

 

То каже незванично за Данас извор из дипломатских кругова у Бриселу, коментаришући данашњи договор Београда и Приштине о деескализацији тензија на северу Косова.

Како објашњава наш саговорник: „Обојица ће у својим срединама тврдити да су победници“.

„Вучић ће истицати да је због његовог захтева Росу морао да се повуче, а Курти да сада постоји реципроцитет за таблице, јер ће се и на српске таблице лепити стикери, и на Косову ће бити забрањене оне таблице које су носиле српске ознаке места на Косову, рецимо – КМ, ПР, ПЕ, а издаване су у централној Србији и на северу Косова”, тврди извор Данаса.

Подсетимо, председник Србије изјавио је на данашњој конференцији за новинаре у Нишу, на којој се обратио заједно са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, да мисли да се дошло до неке врсте компромисног решења, “због чега је он лично веома задовољан”, јавила је Бета.

– Коначно решење је одложено на неко време о чему ћемо тек да водимо разговоре у Бриселу, рекао је Вучић, наводећи да то сматра великим успехом наше стране.

Он је оценио да је споразум који је постигнут о таблицама “апсолутно највише што је могло да буде постигнуто“ и да је реч о добром резултату за Србију, иако је дефинисао и поједине негативне аспекте договореног.

– Власти у Београду су јасно ставиле до знања међународним званичницима и НАТО да ћемо, уколико буде угрожавања безбедности а КФОР не обави свој посао у складу са мандатом, ми и сами бити спремни и способни да сачувамо наш народ, напоменуо је Александар Вучић.

Говорећи о евентуалним манама договореног, Вучић је рекао да је једна то што ће до, вероватно тежег решења, ипак морати да се дође у наредном периоду, као и то што ће у пракси таблице издате од српских органа моћи да се користе искључиво на северу Косова.

С друге стране, Аљбин Курти је изјавио да је након постизања споразума о регистарским таблицама у Бриселу почела „ера привикавања Србије на реципроцитет“.

Маринковић: Грађанима ће бити лакше

Коментаришући споразум Београда и Приштине, Миодраг Мики Маринковић, директор Центра за афирмативне друштвене акције из Косовске Митровице, наводи за Данас: „Чини се да је главно питање овог спора, питање реципроцитета у режиму кретања регионом, решено“. „Решење, колико год изгледало апсурдно, да се на таблице стављају налепнице, било је прихватљиво за обе стране, а, што је још важније, очигледно ċе бити лакше и грађанима. Питање које је остало да се реши, а то је употреба таблица са обележјима косовским градова, на пример КМ, ПР, и тако даље, није питање које захтева реципрочне мере, на које се Приштина тврдоглаво позива, већ се може решавати у одвојеном процесу са више времена на располагању и мање тензија. И мислим да ће се ту градити и последњи компромис неопходан за крај ове кризе. На тај начин би Београд добио своју победу – даљу употребу ових таблица на северу Косова, а за Приштину верујем да је и само номиновање ове теме довољна победа, уз очигледно велики успех Куртија, скидање намета и олакшавање процедура власницима возила са косовским регистрационим таблицама приликом кретања кроз Србију, објашњава Маринковић.

М. Стојановић    Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар