Почетна » Вучић и Брнабић инспиратори напада на новинаре

Вучић и Брнабић инспиратори напада на новинаре

од admin
0 коментар

 Матрица по којој функционише обрачунавање власти са независним медијима, а пре свега председника државе Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, готово да је увек иста. Конференције за медије, које најчешће директно преноси неколико канала са националном фреквенцијом, председник и премијерка користе како би грађане, између информација о важним националним темама, обавестили да је за све лоше ствари у земљи одговорна група медија која није под њиховом контролом. Након тога поменути наратив, преузимају и државни таблоиди, отпочињући кампању дискредитације свакога ко се усуди да ради мимо диктата власти.

Последња конференција државног врха само је једна од бројних на којима је демонстриран тај модел са речником коришћеним и током деведесетих. Тако су медији, које не контролише режим, противници државе, председника, али и вакцинације.

“Мени је драго да увек могу да одговорим на сва питања која долазе са Н1, Нове и те “Макс” како се зове”, рекао је Вучић правећи се да не зна за Неwсмаx Адриа.

Навео је да портал Нова.рс, Н1, телевизија Нова С и Неwсмаx Адриа воде кампању против њега због тога што постављају питања попут оних “због чега је наручено милион кинеских вакцина без претходног одобрења за њихову употребу”.

Уместо одговора уследио је напад и потпуно извртање чињеница. На конференцији су председник државе и премијерка Ана Брнабић, медије који послују у оквиру групе Унитед Медиа оптужили су да воде кампању против вакцинације. Та информација емитована је у директном преносу на бројним телевизијама укључујући и оне са националном фреквенцијом, а након тога се иста нетачна оптужба понављала у режимским гласилима.

Председник Независног удружења новинара Србије(НУНС) Жељко Бодрожић за Нова.рс истиче да су Вучић и његови сарадници генератори мржње и подела у Србији.

“Они то раде непрекидно и тиме скрећу пажњу са других тема. Фабриковање лажи и подвала је уобичајен манир напредњака”, каже он, додајући да је веома опасно обележавати новинаре као непријатеље, нарочито с позиције силе.

“Држава је у суштина сила на коју смо пристали како би се неке ствари у нашем друштву решиле, а не да би била злоупотребљена. Они с те позиције издају потернице за људима који немају ништа од кривичних дела, осим што су питали нормалне стваре које су у јавном интересу. Све почиње од политичара, а последице трпе најистакнутији новинари. Њима прете и вређају их људи који посматрају председника и његово понашање и кад схвате да се он то ради, они сматрају да није проблем напасти новинара”, каже Бодружић и додаје:

“Велики проценат напада на новинаре, које је НУНС забележио, проистиче из навике Вучића да вређа, ниподаштава и таргетира људе из новинарског света”

Према извештају НУНС-а, у претходној години је забележно 189 напада на новинаре, а у 2021. су регистрована четири случаја. Највећи број напада током претходне године забележен је за време јулских протеста, кад су поједини учесници протеста и полиција физички насртали на представнике медијских кућа.

Коментаришући учестало обрачунавање државног врха са медијима, новинар Љубодраг Стојадиновић за наш портал каже да је реч о уобичајеној шеми где представници власти оптужују друге за оно што не могу да ураде.

“У питању су људи који све подређују својој примитивној манипулацији и не брину због тога што сви знају да они лажу. Њима нису само медији проблем, већ истина. Све што је објективно, њима смета. Свака истина која би се односила на оно што они раде би значила негацију њихових покушаја да свој посао представе као важан по друштво”, закључује наш саговорник.

 

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар