Почетна » Понош: Ако буде услова за изборе, потребна нам је референдумска атмосфера

Понош: Ако буде услова за изборе, потребна нам је референдумска атмосфера

од admin
0 коментар

 

„Јасан бинарни избор и на београдским и на републичким и на председничким изборима. Народна странка се залаже за по једну листу праве опозиције на свим нивоима То је најбољи сценарио и Народна странка је спремна да подметне леђа за ту варијанту, али не зависи само од нас да ли ће бити та варијанта“, рекао је Понош за дневни лист „Нова“.

Упитан да ли постоји могућност да Народна странка на изборима учествује удружено са ССП, ДС и осталим странкама из тог блока, Понош је одговорио да се то „подразумева у сценарију о којем је говорио“.

Понош је истакао да опозиција не би требало прихвати приступ „узими или остави“ када добије предлог европских посредника у дијалогу власти и опозиције о изборним условима.

„Опозиција би требало да буде спремна да остави, ако не ваља и ако нема спремности да се то поправи“, рекао је Понош.

Понош је истакао да се Народна странка спрема за изборе и да ће на њих изаћи ако буде услова.

„Чак и ако се уз помоћ Европљана постигне договор о поправљању изборних услова, то не значи да треба одбацити могућност бојкота до последњег момента. Једно је договор, а сасвим нешто друго је његова примена. Нико при здравој памети не верује у руковање са Александром Вучићем. Није бојкот циљ, али јесте средство које треба држати при руци.

Упитан о предлогу председника Двери за Бошка Обрадовића о сарадњи опозиције, који садржи седам тачака, Понош је одговорио да тај предлог „не заслужује дубље разматрање“.

„Задржаћу се на само две тезе из тог папира. Није довољно да се неко ко се декларише као опозиција обавеже да после избора неће да сарађује са актуелном влашћу. Шта ћемо са минулим радом? Треба ли да их амнестирамо за досадашњу сарадњу са режимом и чињеницу да је неке од њих режим створио и да их издржава“, упитао је Понош.

„Друго, зашто би се неко ко се овом режиму супротставља на сваком педљу Србије обавезивао на ненападање онога ко изгмиже испод Вучићевих скута и заноси их у свакој кривини? Наравно да ћемо да их нападамо. Режим их не напада. Са режимом имају споразум о ненападању. Не може и са нама“, рекао је Понош.

На питање да ли ће он бити кандидат за председника Србије и да ли је било разговора о томе, Понош је одговорио да је стање у Србији такво да „немамо тај луксуз да председнички избори буду полигон за одмеравање личних амбиција и подизање партијских листи“.

„Сценарио који сам предложио подразумева да се на свим листама иде заједно. Провидна су и себична залагања да се на пример у Београду иде са једном листом, а на републичке са више листа. Какву то поруку шаље опозиционим бирачима? То свакако не би била атмосфера у се гласач опредељује за или против, а о утицају на излазност да не говорим“, рекао је Понош.

Понош је додао да се исто односи и на председничког кандидата, и истакао да је опозицији потребан један, најбољи, заједнички кандидат.

„И није мерило да он његова странка и утицајни твитераши сматрају да је добар и најбољи. Треба нам кандидат који може да добије широку подршку опозиционих партија, опозиционих и неодлучних гласача. До таквог кандидата се не долази бајањем, него добром вољом и струком“, рекао је Понош.

„Требало би да се компетентно измери не само оно што кандидати имају, него и оно што са добром кампањом и без забушавања може да направи“, додао је Понош.

Понош је навео да је Народна странка „спремна за такав неултимативан и конструктиван приступ“.

 

„То је варијанта вредна стрпљења и разговора. Све остале су субоптималне“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар