Почетна » Понош: БИА сатима малтретирала члана Народне странке због твита

Понош: БИА сатима малтретирала члана Народне странке због твита

од admin
0 коментар

 

„Катић је машински инжењер запослен у логистичкој служби аеродрома. Двојица припадника БИА су психички и физички малтретирала Катића у просторијама агенције на аеродрому, док је други стајао испред врата. Тражили су од њега да призна да је аутор твита у којем се Вучићу псује мајка“, рекао је Понош на конференцији за новинаре у београдском одбору Народне странке.

Понош је навео да су припадници БИА Катића терали да клечи, претили да ће га бацити кроз прозор и да неће више никада видети своје дете, а понудили су му две опције – да „призна да је аутор твита и да неће имати проблеме, а ако то не уради, имаће имовинске проблеме, загорчаће му живот и мораће да оде из земље, док су му на одласку запретили да не сме ником да говори шта се десило“.

„Рекли су му да ће се исто догодити и ’његовом шефу Вуку Јеремићу’ и осталима. Катић се није уплашио, одлучио је да не ћути, и зато обавештавамо јавност, како се то више никоме не би догодило“, навео је Понош.

Потпредседник Народне странке је рекао да Катић има лекарски извештај у којем је установљено да има хематоме на глави.

Понош је најавио кривичне пријаве против припадника БИА, чија су имена и телефонски бројеви познати Народној странци, а на аеродрому постоје и камере које су снимиле „незаконито привођење Катића“, и истакао да Народна странка захтева политичку одговорност директора БИА Братислава Гашића.

„Гашић због овога мора одмах да буде смењен. Захтевамо и утврђивање дисциплинске одговорности оног ко је тројицу припадника послао да то ураде, а од заштитника грађана тражимо да поступи по ономе што му је законска обавеза“, рекао је потпредседник Народне странке.

Понош је навео да је хапшењу Катића претходила „медијска припрема режимских гласила“, која су „израђивала профил“ аутора твита, објављеног под именом једне жене.

„Катић је пуштен када је његов адвокат Никола Лакић почео да се распитује у БИА и полицији шта је са њим“, рекао је Понош.

Понош је додао да не подржава псовке у јавном животу, а да су грађани Србије „увек псовали сваку власт“, и да је данашња власт оличена у Вучићу, али да се у овом случају може се говорити „само о увреди, не о претњи, ко год да је написао твит“.

„Увреда не заслужује ангажовање БИА и пребијање човека. Та служба се вратила својим старим, традиционалним методама и сада представља преторијанску гарду власти. Ко даје право некоме да ислеђује другог човека тако што му псује мајку, а истовремено га оптужује да је другоме псовао мајку? Чија је то мајка важнија? Да ли тајна полиција служи да штити власт од тога да јој неко псује мајку, а осталима може да се уради свашта, много више од псовања мајке“, упитао је Понош.

Понош је подсетио да је „та иста служба убила једног председника Србије, једног премијера Србије и Славка Ћурувију, а два пута је покушала да убије Вука Драшковића“.

„Закон о БИА омогућава шефу агенције да прима у службу кога хоће, тамо нема конкурса. Сада се види кога је примио. Да су та тројица која су саслушавала Катића четири сата толико радила нешто што има везе са безбедношћу државе, можда би знали да се Аљбин Курти спрема да пошаље јединицу РОСУ на Мердаре, али они истражују ко подржава некога ко на Твитеру псује мајку председнику државе“, рекао је Понош.

„Ово је држава у којој су хтели да прогурају закон по којем министар унутрашњих послова Александар Вулин може некога да прогласи полицајцем. Ово је држава у којој полиција, јавна и тајна, не штити грађане од криминала, него штити власт од грађана. Ово је држава у којој се власник највеће плантаже марихуане у Европи брани од куће са наногицом, а судија на другом крају Србије суди са наногицом на нози“, додао је Понош.

Понош је упитао „шта ће режим, који данас ради овакве ствари, радити сутра када се буде осећао много угроженијим, што је неминовно, јер свака власт дође и прође“.

„Катића, који није познат у јавности, ислеђивали су на овај начин, а Марка Видојковића, који је познат у јавности и који је први изрекао псовку, нису позвали, јер за то нису имали петљу. То показује с каквим се режимом ми суочавамо. Зато је важно да се јавности саопшти шта се догодило и како се понашају“, рекао је Понош.

Адвокат из правног тима Народне странке Огњен Радић рекао је да су припадници БИА који су ислеђивали Катића починили „већи број кривичних дела и изашли изван граница својих надлежности по Закону о БИА“.

„Нису имали наредбу ни суда ни тужилаштва, поступили су самоиницијативно, по наредби шефова. Почињена су најмање три кривична дела – злостављање и мучење, јер су силом и претњом покушали да изнуде исказ или обавештење, злоупотреба службеног положаја и противправно лишавање слободе, рекао је Радић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар