Почетна » Понош: Бриселски споразум – прва испорука у остваривању Вучићевих обећања да ће решити Косово

Понош: Бриселски споразум – прва испорука у остваривању Вучићевих обећања да ће решити Косово

од Други Пишу
0 коментар

Здравко Понош, председник покрета Србија Центар – СРЦЕ, у изјави за лист Данас, а поводом десетогодишњице потписивања Бриселског споразума каже да Срби и Албанци данас нису ближе него су били пре 10 година, а Косово је све даље од Србије.

“Бриселски споразум је била прва испорука у остваривању Вучићевих обећања да ће решити Косово. То га је квалификовало да му запад гледа кроз прсте за све остало сто је касније радио гушећи демократију у Србији о одвлачећи је од пута европских интеграција” каже Понош и додаје

“Од тада до данас испоручио је све што му је тражено, понекад са задршком, али редовно уз мелодрамске заплете, звецкање оружјем, позивање на косовски завет и уз приношење личне жртве.”

Говорећи о ефектима Бриселског споразума, Понош наводи да Србија и Срби на Косову нису добили ништа да да су “Срби на северу Косова стављени у гето под управом криминализоване СНС филијале. Север Косова ја постало топло скровиште за организовани криминал, свакојаки шверц, илегално рударење крипто валута о трошку свих градјана Србије који су плаћали утрошену електричну енергију. Срби јужно од Ибра препуштени су себи и хировима приштинских власти.”

Лидер покрета Србија Центар каже да је Вучићева косовска политика подразумевала и огромне финансијске издатке за Србију, али са слабим ефектом на квалитет живота Срба на Косову, а да су нетранспарентност, неправичност, коруптивност и куповина лојалности је главно обележје трошења тих средстава.

Понош закључује да је Косово данас много даље од Србије него што је било 2012. односно пре доласка Вучића и СНС на власт и да је та разлика резултат Вучићеве косовске политике која је доживела дебакл.

“Срби нису добили ни тај провизоријум из Бриселског споразума који се зове ЗСО и пре или касније мораће да се постави питање одговорности и то не само политичке” каже Понош.

Према његовим речима најновијим споразумом из Охрида “Вучић је направио немерљиву штету процесу евроинтеграција Србије прихватајући да се напредак на том путу условљава кооперативношћу Србије око Косова.

Показало се да је ова власт у стању да уз Косово губи и оно што је тек требало да дође. Не треба сумњати у њихову способност да наставе у истом смеру, али још погубније. Зато је рушење Вучићевог режима на следећим изборима патриотски чин и ствар грађанске одговорности.”

Можда ти се свиди

Оставите коментар