Почетна » Понош: епизода за приштинским полицајцима је одвукла пажњу на погрешну страну

Понош: епизода за приштинским полицајцима је одвукла пажњу на погрешну страну

од Други Пишу
0 коментар

Пуштањем на слободу тројице приштинских полицајаца, српска страна је урадила оно што је од ње тражено, а циљ Александра Вучића да се тим хапшењем и сценографијом око њега, одвуче пажња са протеста у Србији није дао резултате, оценио је вечерас председник покрета Србија Центар (СРЦЕ) Здравко Понош.

То је направило штету режиму, нагласио је Понош у гостовању на телевизији Н1 и указао да тај догађај са хапшењем, колико год био реалан, јер се радило о људима са оружјем, није одвукао пажњу домаће и стране јавности са протеста у Србији, посебно у Београду.

Он је указао и да је ово хапшење пореметило динамику коју су наметнули Ескобар и Лајчак, а која је подразумевала да председници општина на северу који су изабрани на „фарсичним изборима“ напусте зграде општина, да се повуче приштинска специјална полиција, да се српски демонстранти склоне са улица, да се врати у редовно стање борбена готовост Војске Србије око административне линије, па да се онда ради на организовању избора на северу и формирању ЗСО.

Вучић је одмах урадио ста је од њега тражено, а Курти је био под притиском. Епизода око хапшења полицајаца је померила притисак на Вучића. Поново је испао губитник.

Као и иначе, јавност у Србији је о Вучићевим поступцима информисана посредно, споља. И о ослобађању тројице полицајаца информација је најпре стигла од мађарског премијера Виктора Орбана.

„Вучић има једну реторику према домаћој јавности, другу према светској. Зато је и наредио начелнику Генералштаба обраћање јавности, које је личило на једну стенд-ап елегију“, констатовао је Понош, подсећајући да су у сличном стилу наступали и команданти војнополицијског одреда „Кобре“ и Жандармерије, на непримерен начин обраћајући се „па макар и премијеру пристинских власти“.

Према његовом мишљењу, и Вучић и Курти су људи који политичку егзистенцију одржавају креирајући непријатеље, а не смирујући страсти, и Курти је у томе отишао предалеко, док Вучић непримерено глорификује емотивни набој српске деце говорећи да су они са 12-13 година спремни да гину.

На питање о евентуалним разговорима опозиције и власти, Понош је одговорио да сада такви разговори, пре испуњења захтева протесра не би имали смисла, посебно ако је то нешто што је већ видјено уз учешће пар европосланика. У Србији се од избијања грађанских протеста много ствари променило.

„Требају нам добро структурирано разговори власти и опозиције о изласку земље из кризе, а то знаци како обезбедити мирни транзициони период уз помоћ прелазне владе. Разговор о концепту и надлежностима такве владе је нешто што би имало смисла. Посебно јер би таква влада вец првих месеци обезбедила да се Вучић врати у уставне оквире.

Морају наравно да се испуне захтеви протеста око персоналних смена, али системско ресење је прелазна влада.

Понош је упозорио да Србија није само Београд, и да зато треба водити рачуна да се ствари враћају у нормалу у целој земљи, у разумном времену и без великих потреса. То што истраживања показују да сада опозиција стоји доста боље у Београду не знаци да се сме фокусирати само на Београд.

„Мислим да имамо прилику да темељно мењамо власт у Србији, а не само да се узме Београд“, казао је он.

Понош је поручио да је спреман да разговара са свима у опозицији, укључујући и ону која себе назива патриотском, а не само са онима који су за ЕУ или су парламентарне странке. „Има простора да се са свима разговара о борби за регуларне изборе, а програмска груписања су друга ствар где треба водити рацуна и о добрим синергијама.“

Говорећи о протестима, Понош заступа став да би било боље да се протест суботом дрзи у Београду, а у другим данима у унутрасњости како би се сацувала енергија београдског протеста, а за то је потребно да се поради и на креативним решењима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар