Почетна » ПОНОШ: Министарства за бригу

ПОНОШ: Министарства за бригу

од Други Пишу
0 коментар

“То што европски и амерички званичници оволико често долазе у Београд и Приштину значи да им не иде од руке то што раде. А могло би да значи и да су промењене околности утицале на њихову амбицију да на свој начин убрзано “поспреме” ствари у региону. Верујем да је по среди комбинација оба разлога”, истакао је Здравко Понош, лидер Србија Центар (СРЦЕ) за Данас.

Према његовим речима наш регион јесте буре барута, али прилично испражњено. Он је навео да то што ту више нема толико барута да угрози окружење, не значи да не би било јако опасно за оне који су у бурету.
“Евентуални контрапожар на Балкану не би имао капацитет да одвуче кисеоник од пожара у Украјини. На претходном пожару на Балкану само је НАТО огрејао руке. Од овога у Украјини многи су се већ опрљили. Неки би сад и да се одмакну, али су зашли дубоко и нема назад још неко време”, указао је Понош.

Понош је истакао да изјава министарке спољних послова у приштинској Влади, да Србија спрема инвазију на Балкану, показује да она својим изјавама прави штету, а не доприноси тражену компромисних решења. Он је подсетио “да је министарка Гервела особа која је оптерећена породичним траумама односа српске и албанске заједнице на Косову и изгледа да не успева да бистре главе и чиста срца ради на помирењу и тражењу компромиса. Пре би се рекло да се понаша као осветољубиви пироман”.
Осврћући се на прекобројност министарстава нове Владе Србије Понош је навео да је при оваквом начину владања број министарстава није нарочито важна ствар. Према његовим речима ова Влада ионако ће служити као деловодство.

“Поново ћемо имати нешто што је скупо и успут не ради. Неће поштовати и спроводити законе које ће претходно предлагати и које ће усвајати њихова скупштинска већина без обзира како ће се изјашњавати опозиција и “опозиција”. Нека министарстава служе за намиривање коалиционих и личних дилова и за маркетиншку припрему за неке наредне изборе. Управо томе служи старо/ново Министарство за бригу о селу. Да би се о нечему бринуло није потребно министарство. Треба нешто да се ради. У конкретном случају изгледа да нико није ни радио, а ни бринуо”, рекао је лидер СРЦЕ.

Коментаришући изјаве представника власти да не треба веровати исказима чланова клана Беливука и да је Беливук вођа опозиције, Понош је навео да нема разлога да сумњамо у намеру оваквог режима да, осим што успоставља хијерархију у организованим криминалним групама, то покуша да уради и у опозицији.
“ Још ако може два у један… Разлог за бригу је сама чињеница да људи априори не одбацују тврдње оптужених за најтежа кривична дела о њиховим везама са врхом државе него се питају коме више да верују – званичницима власти или људима са лисицама на рукама. Још већи разлог за бригу је чињеница да мало кога изненађују такви искази на суду. Изгледа да смо се помирили са том суморном сварношћу”, указао је Понош.

Понош је навео да неће бити досадашње опозиције у новој Влади, али да се може очекивати да део опозиције у Скупштини гласа за владине предлоге, па и за увођење санкција Русији, иако власт има комотну већину и ни за шта им не треба подршка опозиције.
“Пријаће им подршка опозиције на темама које су горак залогај за њихове гласаче. За такве залогаје које су сами замесили ја им никад чашу воде не бих додао”, указао је Понош.
Лидер СРЦЕ је навео да председник Србије не обраћа свим грађанима Србије. “Након што нас је поделио на своје и оне друге, он се обраћа само својима. Тренутно им одвлачи пажњу док манипулише са куглицом испод кутија шибица. Куглица је квалитет живота у Србији, а кутије су Косово, санкције Русији и спољни и унутрашњи непријатељи”, навео је Понош.

Он је навео да нам је председник Вучић у најновијем обраћању поручио да “свега имамо довољно, као да је и сам почео да верује у своје обмане”. Понош је истакао да је немогуће да Вучић не зна да смо највећу енергетску кризу у свету дочекали са потпуно упропашћеним електро-енергетским системом.

“ЕПС је у огромним дуговањима према добављачима, није у стању ни да измирује плате запосленим, банке му не дају кредите који му требају да измири обавезе према држави. Није ни чудо да је управљње енергетиком изузео из министарства енергетике и предао свом ортаку, министру финансија. Омакло му се признање да треба да будемо захвални Богу за лепо време.
Према његовим речима поразно је Вучићево оправдање за несташице млека да нико неће да устаје раније како би помузао краве.

“ Његова власт је успела да ову земљу направи увозником струје и основних животних намирница. А он тврди да свега има довољно! Понаша се као неодговорни син кога је сиромашна породица, одвајајући од уста послала на студије, а он паре за књиге и кирију троши у кафани правећи се да је имућан. Србија је породица коју је тај неодговорни син већ гурнуо у дужничко ропство, а на путу је да је остави и без хране и без струје”.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар