Почетна » Понош: Насиље је обележје овог система владања

Понош: Насиље је обележје овог система владања

од Други Пишу
0 коментар

Гостујући на телевизији Н1 председник странке Србија Центар генерал Здравко Понош рекао је да је на састанку листе „Србија против насиља“ договорено да се протести наставе 16. јануара на дан када је убијен Оливер Ивановић. Подсетио је да ово убиство није разјашњено и да о томе ћути и власт у Београду и власт у Приштини. Са друге стране остаје захтев да се понове избори који су покрадени. Ова два догађаја по његовим речима повезује насиље које се огледа у страдању, убиствима али и крађи избора.

Иако се представници режима праве као да је све у реду и да је изборни процес био регуларан, Понош каже да је то само маска “ да је све у реду не би члан СНС и председник државе, који представља сву власт у земљи, божићно јутро провео на Пинку обрачунавајући се са опозицијом“- каже Понош.

Опозиција ће деловати и кроз институције система и преко протеста на улици као и кроз упознавање међународне заједнице са оним што се догодило на изборима- рекао је Понош. Он додаје да опозиција неће чекати на међународни фактор већ ће бити активна на сваком нивоу. „Ако се након ГИК-а и Уставни суд прогласи ненадлежним то би био још један вид насиља“ – каже Понош.

Међународна јавност је све боље информисана о свему што се догодило иако нико није очекивао да је власт спремна толико далеко да иде у крађи избора “ то је као када на пијаци будете опрезни па преместите новчаник у други џеп али не очекујете да ће неко и одатле да га украде. Ови су сада украли новчаник из доњег веша. Они немају никакве границе“ – рекао је Понош и додао да је ова власт корумпирала доста међународних актера и бирократа и то више није тајна у неким европским метрополама. За то ће неки имати озбиљне последице у својим земљама.

Режим је искористио причу око изборне крађе да испоручи оно што је важно међународном фактору у вези Косова. То су царине и административне процедуре, а административним прелазима али и таблице „за које је Вучић декларативно био спреман да води рат“ – рекао је Понош.

На питање о иницијативи за враћање обавезног служења војног рока Понош је рекао да је уверен да та иницијатива служи за одвраћање пажње јавности јер је „неуобичајено да министар о иницијативи Генералштаба преко јавности обавештава председника“. То је тема за јавност и за парламент. Важно је да се каже колико кошта и колико би трајало успостављање новог, а колико оправљање постојеће- неуспешне професионализације. По Поношевим речима режим је за 12 година власти довео до тога да нам је војска нефункционална „Нама се расуо кадар и нисмо тенковска велесила, како каже председник, кад три четвртине тенкова нема ко да вози. Показало се да нико није истопио тенкове, а ја постављам питање ко је истопио војнике – рекао је Понош.

Стање у војсци нам је такво јер смо за време ове власти променили седам министара и то је сваки“ све гори од горег“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар