Почетна » ПОНОШ: НЕМА ДРУГОГ КОСОВА У ФУНДУСУ

ПОНОШ: НЕМА ДРУГОГ КОСОВА У ФУНДУСУ

од Други Пишу
0 коментар

Лидер Покрета Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош изјавио је вечерас да је „одбрана“ председника Србије и Српске напредне странке око решавања косовског проблема „ни лук јео, ни лук мирисао“ неодржива, јер је 1999. године био у тадашњој Влади Србије.

„Где је био кад су паљене амбасаде, кад су били Бриселски и Вашингтонски споразум. Шта је тада јео и мирисао, како сада одједном он ни за шта није крив. И онда на крају каже да је тешка ситуација и мораће надлежни органи да преузму и донесу одлуку Влада, Скупштина, консултоваће цркву, САНУ, не знам кога. Па што их до сада ниси кунсултовао, што си си досад о свему одлучивао“, запитао је Понош у гостовању на телевизији Нова.

Он је констатовао да је Вучић у обраћању у понедељак увече увео и „драмски заплет“, кад је рекао да су му представници „петорке“ три пута рекли да ће доћи до прекида евроинтеграција, заустављања и повлачења инвестиција“ и да је морао сам да три пута реагује, јер није имао кога да пита.

„Па што си сам, зар се то тако ради? Уместо да имаш саветника да ти бира одела из фундуса, што ниси нашао саветника за међународне односе. Па нема Косово у фундусу, да потрошиш једно Косово па узмеш друго из фундуса“, нагласио је Понош.

Према његовом мишљењу, у обраћању Вучића у понедељак увече поново се видела једна глума, која је започета раније, и синоћ је била само епизода.

„Ако би могли да преведемо – Вучић је пристао на то што је добио на столу, тражи се могућност да се преформулише, да би се лакше ‘прогутало’. С друге стране, он тражи начин да одговорност за преузимање и потписивање тог документа пребаци на неког другог, да подели, а да камере ипак остану на њему“, казао је Понош.

Он је оценио да је јасно да нема ништа од Вучићеве оставке на челу партије и државе, јер се ради о покушају да се хомогенизије СНС, као и шира јавност, јер „овде није прича брига о Косову, него о њему“.

„Цело време је била прича о њему као Исусу. Не би ме чудило да се у догледно време опет лансира прича да му прете атентатима“, указао је Понош.

Говорећи о односу међународне заједнице, Понош је истакао да ће Вучић због потписивања споразума о Косову, вероватно остати још коју годину на власти у Србији, јер „њима треба да се поспреми стање и региону и ратосиљају руског утицаја“, а да им „Вучић дугује за ‘запакује’ Косово као што је обећао“.

„Вучић ће сада бити фактор мира и стабилности, и он ће за пар година то да реализује, и после тога ће бити потрошен. То значи да ћемо морати да га издржимо још неко време, а он ће морати, да би то могао да испоручи и одупре утицају руског фактора, рећи: Немојте да ми причате о владавини права“, оценио је Понош.

Он је поновио да Вучићева власт тренутно жели да „анкерише“ конструктивну левицу, која ће рећи да је Косово „такво какво јесте, изгубљено 1999. године“, и да треба да се иде у ЕУ, рачунајући да више нема тог проблема, а с друге стране је контролисана десница, која ће мало тиме да се бави, али не превише.

„Он се потрудио да постави те своје пијуне на шаховској табли. Уз медије, он мисли да може све то да спакује“, објаснио је Понош.

Он је упозорио да се и даље не зна шта је то Вучић договорио са „петорком“ међународних изасланика, потписивао, ни шта пише у неким анексима споразума, који ће бити тајни.

„Он је приватизовао спољну политику. Шта је радио 9. децембра сам у Бриселу, с ким је разговарао. Не води се тако држава“, закључио је Понош, који је Вучића позвао да јавно каже о тој својој посети.

Можда ти се свиди

Оставите коментар