Почетна » ПОНОШ: Нема одустајања од захтева протеста

ПОНОШ: Нема одустајања од захтева протеста

од Други Пишу
0 коментар

Неће бити парламентарних избора ове године, рекао је Здравко Понош председник покрета Србија Центар СРЦЕ гостујући у дневнику на ТВ Нова С. “Такви избори сада требају само Вучићу како би угушио протесте, не треба грађанима Србије, то не сме да прихвати опозиција и стицајем околности то не одговара ни међународном фактору због косовске динамике. Опозиција мора да инсистира на испуњењу захтева протеста и на стварању услова за регуларне изборе, а њих може да створи само прелазна влада.”

На констатацију да Вучић неће на то пристати, Понош одговара “пристаће кад дође време” и додаје да је “важно је да се нико из опозиције на полакоми на београдске изборе јер и они могу Вучићу да помогну да растури протесте”.

Коментаришући идеју која се појавила да протест “Србија против насиља” прерасте у покрет, Понош каже да је занимљива, уз напомену да то не би требао бити механизам “да се неко попне на покрет, да се сакрије иза некога, а да неко други у потпалубљу то педалира и покреће тај покрет. То смо већ виђали. Сад на улицама ово педалира овај народ. Опозиција има велику одговорност да ову енергију не развеје.”

Понош сматра да је опозиција већ укрупњена односом према протесту. “Можемо да будемо укрупњени и у борби за изборне услове и ту је пожељна најшира могућа сарадња без обзира ко је лево, а ко десно. За све остало кад дође време, тада гледати шта даје добру синергију. Око тога може да помогне и НВО сектор који би опозиција требала да ослушкује пажљиво”, каже Понош.

Понош сматра да опозиција до сад није направила озбиљнију грешку, није прокоцкала прилику, али није ни правила нове прилике. Подржава ширење протеста по унутрашњости Србије, али инсистира да је важно да се централни протест редовно држи суботом у Београду. “То свет види, тај београдски протест је већ култни, из Београда се пишу светске вести. Стране новинарске екипе које прате протесте у Београду имају авионске карте са отвореним повратком. Њихово извештавање утиче на њихово јавно мњење да Вучић постане неприхватљив саговорник њиховим администрацијама. Сада им треба око Косова, а и важнија им је муниција за Украјину него демократија у Србији. То време истиче.”

Понош каже да Вучићеви саговорнци на западу имају разумевања за његову прљаву реторику коју користи Србији објашњавајући да “нема везе шта он прича својој јавности, важно је шта каже нама. А он то уради. Вучић избегава да потпише па све спроводи и не мора да му се два пута да му се каже.”

Можда ти се свиди

Оставите коментар