Почетна » Понош: Ни ребрендирани СНС неће бити политички центар

Понош: Ни ребрендирани СНС неће бити политички центар

од Други Пишу
0 коментар

Оснивач покрета Србија центар Здравко Понош оценио је да најава Владимира Путина о делимичној мобилизацији у Русији „представља разлог за забринутост у свету“.

Тај рат никоме ништа добро није донео, ни Украјини, ни Русији, ни Европи, па ни нама и разлози за бригу постоје. Али се надам да то није нешто катаклизмично. Очигледно је да тај рат неће да се оконча пре почетка зиме, енергетски проблеми су велики, снабдевање храном и у нашем региону и у свету је озбиљно питање… Уздрмана је светска безбедносна архитектура, неповерење влада, рекао је Понош у интервјуу за портал Глас Шумадије.

Коментаришући говор председника Србије на Генералној скупштини Уједињених нација Понош је рекао да је, за разлику од обраћања нацији, које Александар Вучић „практикује преко телевизије Пинк“, када употребљава тешке речи, „прети грађанима да ће нешто ружно да се деси“, обраћање свету било „сведеније, разумније“:

Чињеница да није импровизовао, већ је читао написан говор, показује да је уважио институцију којој се обраћа. Мислим да је правио и добре паралеле, наглашавајући значај територијалног интегритета држава чланица Уједињених нација, да је добро нагласио паралелу између Украјине и Србије из 1999. године…
Аплауз делегације Србије председнику Вучићу након његовог говора, пракса је, каже Понош, коју у Уједињеним нацијама примењују ауторитарни режими.

На питање – да ли је тренутак за увођење санкција Русији, Понош је рекао да је то питање наше синхронизације са политиком Европске уније, чијем чланству тежимо.

Ако и даље тежимо, у спољнополитичкој пракси не би требало да правимо велике раскораке у односу на Европу. Динамика тог рата, цивилне жртве, разарања, усмеравају нас на синхронизацију са делом света коме припадамо. И да вучемо потезе, који нас не удаљавају од тог дела света. Гвоздена завеса, која је поново спуштена, прилично је далеко од наших граница.
Овде више није реч, сматра Понош, о емпатији према Русији, већ је у питању агресија „која мора да се осуди“ а Србија не би смела да вуче потезе који, како је истакао, „нама праве штету“.

Упитан о покрету Србија центар, на чијем је челу, Понош је рекао да тренутно ради на формирању иницијативних одбора. Обилазећи Србију види и да власт наметањем тема, попут прајда, катаклизмичних најава трећег светског рата, „замагљује“ стварне проблеме грађана.

Само у последњих неколико дана власт нас је задужила за нове две милијарде. Ко ће то да врати, како ће се потрошити? Ми од 15. фебруара немамо владу, по чему смо јединствени у свету.
Најаву Александра Вучића о формирању великог државотворног покрета Понош је окарактерисао као намеру да се „промени име, опере биографија од ствари које су биле лоше“ и, како је рекао, склоне са сцене људи који постају терет.

Да се опере од одговорности због онога шта је било а и да се подели одговорност за оно што долази. А неке ствари ће бити јако тешке. У тој подели одговорности, вероватно ће бити неких нових кадровских аквизиција, и персоналних и колективних. То значи мерџовање са неким политичким организацијама, од којих су неке само фиктивно постојале, које ће ући у тај бренд. Неке ће остати ван тога, не зато што не би ушле, него зато што ће им посао бити да остану са стране. Да би, у односу на њих, то што се прави, могло да се зове центром.
Понош каже да чињеница да се ствара покрет који ће се звати „државотворни“, намеће питање – да ли је досадашња организација на чијем је челу Вучић државотворна.

Да ли си радио за државу против државе, за народ против народа, ако си се после десет година власти сетио да правиш нешто што је српско и државотворно.
Упитан може ли покрет чије оснивање најављује председник државе да буде конкуренција Поношевом Србија центар, он каже да би било тако само када би то могло да се измери у „реалном политичком мегдану“ и уз присуство медија, у гласачком телу које „тежи нормалности“.

У то да неко, ко нас свађа са целим светом, са регионом, али и међусобно, неко ко чак и у најави новог покрета користи терминологију – ми и они, дели грађане Србије и то са позиције шефа државе, прави било шта што је на центру и што је обједињујуће – не верујем.
Понош је рекао и да Србија центар може да сарађује са свим опозиционим странкама које су против владајућег режима, изјавио је Понош, гостујући у емисији „На гласу“

Можда ти се свиди

Оставите коментар