Почетна » Понош: Нова Влада Србије биће скупа, а не ради

Понош: Нова Влада Србије биће скупа, а не ради

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

“Имаћемо нову владу која ће предлагати законе, неки ће бити добри, скупштина ће их усвајати, а онда влада која их је предложила, неће их реализовати. Било би боље да ствари функционишу и формално као и суштински – овом државом руководи један човек, све остало је фарса“, рекао је Здравко Понош лидер Србија Центар (СРЦЕ) гостујући на Н1 у емисији “Нјузнајт” и додао “имаћемо владу која је ем скупа, ем не ради”.

“Док ова власт има већину, то ће бити далеко од онога што ће водити Србију у добром смеру. Да ли се са оваквом скупштинском већином иде ка Европи? Па неће ићи. Без обзира да ли ће влада имати 21 или 25 министарства, сасвим је свеједно“, изјавио је Понош.

Говорећи о последицама рата у Украјини на Србију, Понош је рекао да је Србија је с почетком рата у Украјини имала “тактичку невољу, али стратешку прилику” подесећајући да смо пропустили прилику 1989-90. године када се свет престројавао, а ми смо отишли на погрешну страну. “Можда је од априла, маја, била нека поновљена прилика, сада је већ касно за неке ствари. Ми смо већ у 1990 -91. години. Сада је касно и да се уведу неке санкције, а ја сам тада сугерисао неке благе санкције. Питање је да ли та штета може да се исконтролише. Више не причамо о умереним санкцијама за Русију, већ о избегавању санкција за Србију”, истакао је Понош.

На питање како види рат у Украјини и где он води, Понош каже да ствари не иду у добром смеру.

„Пре него што буде боље, биће горе. Колико горе, не знам и не бих искључио употребу тактичког нуклеарног оружја. Ово сад што се сад ради, уништавање критичне инфраструктуре је довољно брутално и надам се да би Москва могла да се заустави на томе“.

Указујући како је на сличан начин уништавана енергетска инфраструктура у Србији 1999. године, подсетио је како је тада ЕПС био у стању да брзо отклони последице, да нисмо увозили струју И да нам нису требали страни консултанти као данас када је ЕПС уништен.

Коментаришући Извештај Европске комисије, Понош је истакао да европски пут Србије није „заглављен“због Косова, како то тврди власт и да се то види из самог извештаја. “Нисмо направили корак напред, а у неким областим смо назадовали. Какве везе с тим има наша позиција око Косова, која нема разлога да се мења, што се тиче признавања независности и пуштања Косова у УН. Какве везе то има са слободом медија, са проблемима у изборном процесу, људским правима… Ова влада се само правда Косовом”, истакао је Понош.

Осврћући се на најављени долазак специјалног изасланика САД-а за западни Балкан Габријела Ескобара у Београд Понош је истакао да дипломате које долазе “нису изненађени ни са чим у Србији, али они не долазе да воде рачуна о српским интересима, већ о својим националним интересима“, нагласио је Понош додајући да се ова власт труди да им не прави превелик проблем у остваривању њихових интереса, а “колико је то на штету српских, то није њихова брига”.

Одговарајући на питање о немачко-француском предлогу за решавање косовског проблема И поређењу тог документа са Ахтисаријевим планом, Понош је одговорио да “ако би тај план личио на Ахтисаријев план, у овом моменту, то не би била лоша вест, али да ми не знамо шта пише јер Вучић крије садржину документа. Ако је у временском теснацу, онда је он нешто договарао па сада има проблем. Није испоштовао неки рок. Ми не знамо шта је обећао. Пар ствари које смо имали прилике да видимо, биле су поразне. Видели смо како изгледа када ова власт преговара, на примеру Вашингтонског споразума”.

Можда ти се свиди

Оставите коментар