Почетна » Понош: Ово зло закуцаће на свачија врата, не треба га чекати у соби

Понош: Ово зло закуцаће на свачија врата, не треба га чекати у соби

од Други Пишу
0 коментар

У интервјуу за лист Данас лидер покрета Србија Центар Здравко Понош рекао је да је тај покрет завршио прикупљање 10.000 потписа грађана који ће бити предати надлежном министарству, а рок за одговор је месец дана. Понош не „жели да верује“ да ће бити опструкције и каже да је „посао одрађен педантно и у складу са законом и прописима који то регулишу“.

Понош подсећа да се ради о захтевној процедури која подразумева 10.000 потписа оверених код нотара. У претходном периоду нове странке су регистроване најчешће пререгистрацијом неке пасивизиране или одвајањем од постојеће странке. Интересантно је да тај процес нису самостално прошле актуелне парламентарне странке које су регистроване у претходних 10 година. „Ми јесмо“ каже Понош и додаје да СРЦЕ прави политичку странку наново, из темеља.

Наглашава да је Покрет Србија Центар за непуну годину како је регистрован развио довољно снажну инфраструктури и изградио препознатљив политички имиџ да је у стању да у кратком року самостално прикупи потписе за регистрацију.

Понош каже да је рано говорити о коалицијама и да нема смисла причати ни о изборима док се не обезбеде услови за регуларне изборе, а пре тога режим мора да испуни све захтеве протеста И додаје да се до сада се није десило ништа што би била препрека да се досадашња сарадња Србија центра са ДС и Заједно не подигне на виши ниво.

Када је у питању најава радикализације протеста лидер СРЦА каже да је „најважније да протест буде упоран и истрајан и не сме да се деси нешто што би пристојан свет разних генерација који сада излази на протесте навео да остане код куће. Упорност, масовост, пристојност и видљивост, укључујући међународну, је оно што режим доводи до очаја. Он нема прави одговор на то, а за физичком силом не сме да посегне. Преостаје му само поган језик и то обилато користи, другачије и не зна.“ То даје додатну енергију протесту, наглашава Понош и додаје да „вређање глумаца показује да ово зло, пре или касније, закуца на свачија врата. Зато га не треба чекати у соби.“

Понош каже да прича о изборима у овом моменту није примерена и наводи да „Вучићу требају било какви избори како би растерао народ са улице и увео опозицију у ред за политичку кланицу. Неће бити ванредних парламетарних избора до краја године, могуће је да режим посегне за превременим београдским изборима. То странцима не би много сметало, а то је жртва коју би Вучић можда био и спреман да поднесе како би угасио протесте.“

Понош каже да би брзи парламентарни избори били корисни за Србија Центар јер би им омогућили улазак у Скупштину и пружили много већу видљивост, али да „СРЦЕ одбацује изборе јер је у питању шири друштвени интерес који је у овом преломном моменту важнији од страначког“.

На питање да ли је о свом предлогу техничке владе разговарао са колегама из опозиције, Понош одговара да Вучић са разлогом „нервозно реагује на идеју о прелазној влади јер свој опстанак на власти базира на нерегуларним изборима и зна да би му то био пут у политичку пензију.“ Каже да Зоран Лутовац и он деле уверење да је прелазна влда исправан и најмање ризичан и опасан пут за излазак земље из кризе, а да неки из опозиције мисле да је могуће веровати Вучићу на реч да ће најзад дозволити регуларне изборе након што буде принуђен да испуни захтеве протеста. Лидер Србија Центар за крај каже “Ја му не верујем” .

Можда ти се свиди

Оставите коментар