Почетна » Понош: Поднета кривична пријава против челника БИА Гашића и Парезановића

Понош: Поднета кривична пријава против челника БИА Гашића и Парезановића

од admin
0 коментар

 

„До данас се нико из власти није огласио о томе, ни председник Александар Вучић ни премијерка Ана Брнабић, нити било ко из владе, а и државни медији, пре свега РТС, ћуте као да се ништа није десило. Стратегија им је да се ово заборави и да нас кувају као жабе, како бисмо се привикли на то да је нормално да отимају и пребијају људе“, рекао је Понош на конференцији за новинаре испред Специјалног суда.

„Морамо да искочимо из тог лонца, иначе ће нас скувати, и зато нећемо да ћутимо. Морамо да покажемо да их се не плашимо због свих грађана који ће се наћи у сличној ситуацији. Ако Вучић настави да влада Србијом, ускоро му неће бити потребно ништа осим тајне и јавне полиције. Вучић намерава да влада Србијом као што је некада енглеска источноиндијска компанија владала Индијом као колонијом“, додао је Понош.

Понош је навео да је Гашић почетком 2016. године као министар одбране сносио политичку одговорност и био смењен са функције министра одбране због вређања новинарки.

„Зар је нормално да Гашић сада остане на месту службе која је отела и мучила човека“, рекао је Понош,

Понош је цитирао изјаву Вучића који је као председник Владе Србије потписао одлуку о смењивању Гашића са функције министра одбране јер је увредио новинарке, у којој је Вучић навео да се од министара захтева морално и поштено понашање, и да се пристојност тражи од свих, јер само она може да помогне „да живот не личи на ријалити и балканску крчму“.

„Вучић се тада пењао по пирамиди власти и зато је тако говорио, а када је стигао на врх, постао је бахат и осион. Сада прети грађанима Србије и његове службе пребијају грађане, отимају их и одводе са посла, а своје односе са Европљанима решава тако што им уручује цвеће и вредне послове без тендера“, рекао је Понош.

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, рекао је да се тајна служба „функционише као бубашбаве и највише се плаши светлости дана и откривања онога што ради у мраку“.

„Зато јавности указујемо на оно што раде, а подсећам да су људи државне безбедности, нереформисане од 1945. године, по правоснажним пресудама убили председника Србије Ивана Стамболића, убили председника Владе Србије Зорана Ђинђића, два пута су покушали да убију председника СПО-а Вука Драшковића, а поново им се суди за убиство новинара Славка Ћурувије. Та служба је почела свој рад 1945. године убиствима грађана Београда. У Београду су пуна тајна гробља невиних грађана, које су убили само зато што нису били припадници нове власти. Од тада до данас та служба непрекидно влада овом земљом“, рекао је Гајић.

Гајић је рекао да је мучење Константина Катића од припадника БИА мора да буде упозорење грађанима „шта ће се тек догађати када режим осети да му је власт уздрмана“.

Гајић је прецизирао да је кривична пријава поднета због кривичних дела злоупотреба службеног положаја, злостављање и мучење, несавестан рад у служби и противправно лишавање слободе.

„Дали смо и ближе информације којима се могу идентификовати три службеника БИА који раде у одељењу БИА на београдском аеродрому“, рекао је Гајић.

Гајић је поновио да је Катић био противправно лишен слобде и да то није био информативни разговор, него је „фактички отет“ и припадници БИА су покушали да изнуде исказ, тукли су га, претили да ће му поломити руке и ноге и терали га да клечи.

Адвокат из правног тима Народне странке Огњен Радић рекао је да је од надлежних затражено да се Катићу обезбеди полицијска заштита.

„У кривичној пријави смо то тражили јер је кривично дело извршено од припадника БИА“, рекао је Радић.

Радић је истакао да БИА, по закону, у овом случају није ни смела да буде ангажована.

„Нигде нећете видети да се службеници БИА смеју ангажовати код увреде, а овде конкретно код позивања на увреду, тако да смо предложили да се пружи заштита оштећеном јер сматрамо да се на овоме неће стати“, рекао је он.

Можда ти се свиди

Оставите коментар