Почетна » Понош: Режиму војна сарадња са Габоном важнија од питања копања литијума

Понош: Режиму војна сарадња са Габоном важнија од питања копања литијума

од Жиг Инфо
0 коментар

Шеф посланичке групе Србија центра у Скупштини Србије генерал Здравко Понош изјавио је да је власт направила ћушпајз од дневног реда који је на данашњој седници скупштинског заседања спојивши теме које су неспојиве.

„Има ли икога ко је при здравој памети и користи елементарну логику да мисли да о војној сарадњи са Габоном треба да се разговара уместо о литијуму. Литијум је тема која је подигла Србију на ноге. То је тема која је најзначајнија и када се помене Србија у Европи јер изазива што подсмех, што ликовање, што сажаљење у Европи. Сви говоре о томе како после Косова дајемо литијум ни за шта“, рекао је Понош у Скупштини Србије.

Говорећи о наводима да је годишњи профит од рударења 615 милиона евра, од чега је 5 одсто за Србију односно 31 милион, Понош је истакао да није реч о благостању, како тврди председник Вучић, јер би то довело до раста БДП-а од само 0,04 одсто.

„За враћање дуга од 3 милијарде колико је ова власт задужила Србију за само 30 дана требало би 100 година копања литијума. А, требало би нам 550 година да копамо литијум да бисмо финансирали Еxпо 2027. За годину дана копања литијума могло би да се купи само 4.769 наруквица које носи министарка Вујовић“.

Понош је истакао да СНС не ради за интересе грађана, већ свој лични, а који се у овом случају поклапа са интересом који имају Немци на нашим просторима.

“Косово је предато, природни ресурси се продају у бесцење, једном речју ово је издаја. Зашто нас онда Вучић лаже да ће нам Немци гарантовати безбедност по околину иако портпарол немачке Владе истиче да то није њихов посао. Влада Србије је та која мора да гарантује безбедност копања, а не Немци. Поштовање закона је гаранција, а не Шолцова реч коме не би пало на памет да гарантује ишта Немцима јер се тако не ради у уређеним државама“.

Понош је истакао да је раскућавање прави израз за политику коју СНС спроводи у Србији од свог доласка на власт.

„Вучић има право да ради шта хоће, али нема право да понижава Србију. Симболички је гест али довољно понижавајући оно што је урадио испред аутомобила канцелара Шолца. Једном посилни увек посилни, Шешељу или Шолцу свеједно је“, рекао је Понош и подсетио да је само пре неколико недеља власт оштро критиковала Берлин због Резолуције о Сребреници.

Понош је подсетио да се литијум још увек не копа нигде у Европи иако постоје налазишта широм континента.

„Развојна стратегија власти није прехрамбена производња за коју нам треба енергија, наводњавање… Власт се уместо тога определила за рударење, да странци газдују, а Срби копају. Нама остаје рудна рента и загађење односно повратак у средњи век“.

Према његовим речима одговорна влада никада не би лагала грађане, а СНС би на изборе изашао са правом политиком коју планира да спроводи.

„Изашли сте на изборе са блокираним литијумским пројектом који је након избора хитно одблокиран. Преварили сте грађане и по питању Косова које нити сте бранили нити одбранили“.

Говорећи о Декларацији о заштити српског народа истакао је да је иста служила да се испуни обећање дато „страним менторима“ да ће Република Српска укинути 9. јануар као дан РС.

„Још је срамније што је Додикова власт на то пристала. Да ли се неко запитао како на то гледају удовице и деца која нису упамтила очеве, јер се укида дан који је био симбол те Републике Српске?“

Он је објаснио да у декларацији стоји да ће се 15. фебруар надаље обележавати како као Дан државности Републике Србије тако и као Дан државности Републике Српске.

„Изгледа да су се у Републици Српској мало предомислили и да ће да одступе од онога што пише у Декларацији јер сад јављају да Сретење треба дефинисати као Дан сверпске државности, а да 9. јануар ипак остаје као Дан Републике Српске“.

Понош је говорио и о осталим тачкама дневног реда попут избора за гувернера Народне банке, војним сарадњама и разним извештајима од којих су неки из 2022. године рекавши да 60 тачака дневног реда и служи да се прикрије енормно задуживање.

„Гурање земље у дужничко ропство је противно интересима српског народа на који се позива Декларација“.

Понош је позвао Александра Вучића да грађанима представи своју праву политику према рату у Украјини.

„Ово што ради је лицемерно. Ако му је план да извози гранате у Украјину нека то и каже. Друга могућност је да престане да извози гранате у Украјину и увози кавијар из Русије, јер прво служи да би имао личну подрску Запада, а друго да би варао своје гласачко тело. Од такве политике корист има само он и његова клика. Србија нема никакву корист, а цивили тамо гину од граната на којима је Вучићев потпис“, закључио је Понош.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар