Почетна » Понош: Власт би скупштинском комисијом да увуче опозицију у свој мутан посао са литијумом

Понош: Власт би скупштинском комисијом да увуче опозицију у свој мутан посао са литијумом

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник странке Србија центар генерал Здравко Понош изјавио је да власт нуди опозицији скупштинску комисију како би са њом поделила одговорност за све оно што је до сада урадила.

„Власт жели да навуче опозицију да буде саучесник у њиховом подухвату и да пост фестум верификује оно што су већ договорили, али им фали скупштински печат. Као што им је био неопходан разговор са опозицијом на тему избора које су већ унапред испланирали како да покраду“, рекао је Понош на Н1 и додао да питање литијума треба отворити на седници на којој би Влада положила рачуне о томе шта је до сада урађено.

Говорећи о референдуму Понош је рекао да расписивање истог зависи од Вучићевог истраживања јавног мњења и тога какво је расположење грађана и капацитет да се покраде.

„Прерачунали су се. Мислили су да ће моћи да неке ствари збрзају преко лета, попут ове скупштинске седнице, а да се литијумски пројекат настави без таласања. Сада прете са референдумом.“

Понош је упитао „да ли најава референдума за крај следеће године значи да се обустављају све радње или би Рио Тинто наставио да ради у међувремену као што је радио и након што је пројекат званично обустављен“.

Говорећи о потенцијалној сарадњи опозиције на теми литијума Понош је истакао да верује да је читава опозиција на истој страни и да се противи рударењу литијума, за шта није потребна формална сарадња.

„Пукотина која је настала пред јунске изборе је остала, на поверењу ће морати да се ради. Сада је приоритет комуникација са грађанима“.

Понош је додао да су очигледно на истој страни народ, струка и опозиција.

„Грађани више верују струци односно нашим угледним људима из струке него лобистима Рио Тинта попут Ане Брнабић и Александра Вучића“.

Понош је казао да је поразно опредељење власти да развој земље базира на рударењу, а не на знању.

„У тој једној батерији која се убацује у електрични аутомобил вредносно не учествује пресудно литијум него знање. Што и ми не бисмо правили батерије, а за те потребе увозили литијум. Ту је зарада много већа. Али очигледно је да би ова власт радије да се бави послом где има више простора за корупцију“, рекао је Понош и додао да се ова власт хвали како купује злато по свету, а Кинези га рударе у Србији и износе.

Понош је напоменуо да је пројекат рударења литијума еколошки, економски и политички поразан.

„На овом пројекту ова власт базира свој дугорочан останак на власти као заступник страних интереса“ закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар