Почетна » Понош: Власт је пребацила дипломатски сукоб Русије и Запада у Београд

Понош: Власт је пребацила дипломатски сукоб Русије и Запада у Београд

од Други Пишу
0 коментар

Здравко Понош, председник удружења Србија Центар, изјавио је да потписивање споразума између Русије и Србије јесте техничка ствар у дипломатији, али да је ова власт успела да сукоб између Русије и Запада, на дипломатском плану, доведе у Београд.

„То је штетно, неодмерено. Потписивање је урађено на месту, и у време, када није требало да се деси. Направљена је вишеструка штета. Нас је руска мисија изманипулисала у УН. Није ни чудо када је у нашој делегацији био само један професионални дипломата. Да је био искусни дипломата скренуо би пажњу на политичку деликатност тог геста“, рекао је Понош гостујући на ТВ Еуронеwс Сербиа.

Према његовим речима с обзиром да је технички папир у питању није било разлога да се потпише у УН, као и да су уследила понижења да смо, под притиском, показивали његов садржај другим амбасадама. Он је најаву да нећемо признати резултате референдума у Доњецку и Луганску окарактерисао као контролу штете услед овог догађаја.

„ Колико себе поштујете толико ће вас и други поштовати. Овај режим не поштује ни себе ни Србију. Овде се не ради да ли смо за Русију или Америку, већ да ли смо за себе. Њихови потези штете нашим националним интересима“, указао је Понош.

Лидер Центар Србија је навео да се у целом случају више не ради више о нашој позицији са Русијом јер „Русија нама реално не може много да помогне око Косова, јер не може ни себи да помогне“.

„Овде се ради о будућности ове државе и овог народа“, навео је Понош.

Он је подсетио да је на почетку заговарао благи облик санкција ка Русији са којом би се обавиле дипломатске консултације јер „ако смо пријатељи требали би да имају разумевање“. Лидер Србија Центар је навео да на почетку сукоба чланице ЕУ нису биле синхронизоване око увођења санкција Русији, која је имала разумевање и за оне „који испоручују оружје Украјини“.
„ Режим не намерава да води Србију пут Европе. Њима неке ствари иду на руку зашто то не раде. Јер у Србији која иде пут Европе не може да се ради оно што се ради. Режим добија изборе на причи прикључења Србији ЕУ, а све смо даље“, истакао је Понош додајући да је власт по питању Косова “дала све, а да нисмо добили ништа заузврат”.

Понош је навео да је предстојећи попис грађана важан што демографије и популационе политике, али и да „ се не догоди да имамо више гласача него грађана“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар