Почетна » Понош: време је да се покрене академска заједница, режим је таргетира

Понош: време је да се покрене академска заједница, режим је таргетира

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Србија центар – СРЦЕ Здравко Понош оценио је вечерас да ће суботњи сусрет председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија у Охриду, на захтев међународних посредника, бити само један у низу састанака који ће бити „утеривање оваца у тор“.

„Сви они који кажу: Територија није важна, нека се запитају зашто нам је отимају ако није важна““, напоменуо је он.

Понош је подсетио да су се међународне снаге на Косову појавиле 1999. године као привремена међународна управа после рата и Косово је тад као део тела одсечено од Србије, од нашег централног нервног система, а сад би да га ампутирају и да ми кажемо „добро је“.

„Једна генерација нема право да учини искорак и каже: ово није наше, ово нам не треба. Ми не треба да на то пристанемо, на било који начин, да то више није Србија ни формално ни административно. Не знамо шта време носи, међународне околности се мењају. Не смемо да изгубимо оно што може само једном да се изгуби“, указао је он, и поручио да се Србија административно не сме одрећи Косова, јер га ни ратом није изгубила.

Према оцени Поноша, онај ко је грађанима Србије рекао да је француско-немачки предлог европски папир, подваљује.

„Биће то европски папир ако га ми прихватимо“, казао је Понош, и упозорио да би то било отварање могућности и оправдање да пет чланица ЕУ које нису признале Косово то учине, јер им пристанак Србије на тај папир даје одрешене руке. Представници бриселске администраије који долазе из земаља које нису признале Косово не представљају своје земље. “За ЕУ бирократију је важно да на теми Косова обезбеде јединство признавача и непризнавача. Косово није иначе најважнија тема за земље чланице, Украјина је много важнија” истакао је Понош.

Према његовом мишљењу, прихватање споразума гарантује опстанак Вучића на власти још неколико година и “ову власт треба склањати на избирима док све није отишло доврага“.

Говорећи о хајци на професоре Факултета политичких наука, Понош је рекао да је скандалозно што Вучић монополише и право на сарадњу и парво на сукобе са Албанцима. „Напада професоре што сарађују са својим колегама из Приштине, а како је кренуо, он ће сутра дочекати Куртија у Београду и стајати као ‘бела лала’ док се свира косовска химна“, констатовао је Понош.

Он је замерио академској заједници што је до сада ћутала, успавала се, и требало је да се појаве плакати против три професора Факултета политичких наука, што је практично цртање мете на челу, да би се реаговало.

„Не можеш да будеш према Вучићу индолентан или благо критичан… онда ђаво дође по своје, а овај ђаво мисли да је све његово, па стгне и до професора“, казао је Понош, који сматра да је дошло време да се академска заједница пробуди И бори се за аутономију универзитета.

Он је упозорио и на опасност од „опскурног“ филма о опозицији, који се емитује на телевизијама са националном фреквенцијом, јер се тиме људи доводе у ситуацију да неко пуца на њих на улици, као и на чињеницу да активисти владајуће странке испусују графите по тротоарима уз заштиту полиције.

Понош је истако да “Вучић покушава да екстремизује десницу више него што су они сами, са намером да изгледа да је он умерена политичка опција, а са друге стране, оптужује их да су издајници како би себе прогласио патриотом”.

„Бори се за европску Србију као некад за ‘велику Србију’. Ни за једно се искрено није борио, бори се за себе, да би остао на власти“, закључио је Понош, уз подсећање да би, када би се кажњавала изговорена реч, онда Вучић био до данас у затвору због оног што је изговарао деведесетих и ширења националне мржње, а успут је био „скутоноша власти“ и кад је глумио опозицију.

Можда ти се свиди

Оставите коментар