Почетна » Понош: Вучић има моћ да оконча протесте – да испуни захтеве народног и свој откаже

Понош: Вучић има моћ да оконча протесте – да испуни захтеве народног и свој откаже

од Други Пишу
0 коментар

Лидер покрета СРЦЕ генерал Здравко Понош рекао је за „Данас“ да је протест овог петка свакако најмасовнији у Србији од 5.октобра, али вероватно и један од најмирнијих масовних протеста икад игде у свету. Сви који смо били део тог величанственог протеса имамо разлог да будемо поносни. Али и забринути. И масовност и мирноћа наредних протеста имају своје лимите. Њихова масовност зависиће од потеза оних који су узели одговорност да воде протесте, а мирноћа протеста зависи од режима који једини има капацитет да их контаминира насилним инцидентима.

Ови протести нису класични политички протести у организацији опозиције. Ово је масован народни бунт проузрокован болним суочавањем са последицама Вучићеве десетогодишње владавине. Трагедија која нас је задесила тргнула је неке из уљуљканости у својим микро световима, неке из жабље полускуваности, неке из занесености неким вајдицама из односа са режимом, неке из обамрлости у безнађу да ништа не може да се учини и да треба само да се навикну. На масовну погибију деце нико нормалан не може да се не покрене. И друштво се покренуло. Опозиција је покушала да аритикулише политичке захтеве и да каналише ту огромну енергију која је преплавила наше улице. Ти захтеви су добро формулисани на самом почетку. Власт није примерено реаговала, уместо да испуни захтеве и отвори дијалог, кренули су са увредама и контрамитинзима- констатовао је Понош.

На питање да ли ова енергија може да се одржи до испуњења захтева Понош каже видећемо. Управљање очекивањима није лак посао, поготову када се ради о овако масовном протесту. Не ради се о очекивањима само оних људи који су изашли на улице, него још већег броја оних који су остали код куће, који пажљиво ослушкују и надају се променама које би подржали, али да се то некако заврши без њих. Уосталом, за управљање очекивањима треба ослушкивати не само енергију оних к6оји се буне него и оних против кога се буне.

Мислим да је дошло време да се подигну захтеви јер власт није примерено реаговала на постојеће, а народ је на то реаговао омасовљењем протест. Знамо и ко је одговоран за ово прво и сад је време да се захтев протеста за одговорност усмери ка њему. Зрело је за подизање летвице. Није све у масовности и трајању, време је и за богатији садржај.

Не желим да коментаришем саму технологију вођења протеста. Тиме се баве искључиво странке проевропске парламентарне опозиције, а Србија Центар није у парламенту – закључио је Понош.

На питање да ли сматра да ће Вучић прихватити неке од захтева и да ли то од њега зависи? Понош одговара- Што се тиче одгововорности власти, она је огромна. Власт је иначе најзаслужнија што се протест уопште дешава. Својим непримереним опонашањем наставили су и да дају нову енергију и да тиме амортизују нека од посртања у организацији протеста.

Мислим да не стоји лаконска тврдња која може да се чује да ништа више не зависи од Вучића јер је народ масовно изашао на улице. Итекако зависи. Тачно је да ништа више у Србији није исто, али од њега зависи да ли ће ова ствар мирно на зелену грану. За почетак би велики помак био када би престао да вређа и напада све нас који смо и овог петка били на Беградским улицама.

Од њега зависи и докле мисли да понижава оне које је сатерао као у тор на свој скуп у Панчеву и које притиска да му дођу на поклоњење у Београд 26.05. Коначно, нмого зависи да ли ће Вучић одлучивати на бази памети и осећаја одговорности за јавни и национални интерес или опхрван сујетом, страховима и личним интересима. И за њега и за нас би било боље да се уразуми. Он има моћ да на нашим улицама престану протести. Народни – тако што ће испунити захтеве, режимски – тако што ће га отказати.

За почетак мудро би му било да откаже тај контрамитинг који ја заказао за 26.мај. Тај котрамитинг је пука демонстрација насиља режима над својим грађањима и над институцијама. Његовим одржавањем ризикује да додатно мотивише народ који је устао против насиља, а и да оголи убрзано осипање подршке коју је уживао. Неодговорно је и неморално, а и ћорава су то посла да се 26. маја заустави Србија да би се Вучићу подгрејало омлитавело самопоуздање – закључио је Понош.

На питање да ли је решење у новим изборима Понош одговара – Што се тиче захтева народног протеста, они су минимални, с обзиром на стање у друштву. Вучић је покушао да опозицији тутне лизалицу у виду најаве неких ванредних избора како би се померио фокус протеста. Не тражи народ на улицама ванредне изборе него одговорност режима. Не требају ни правој опозицији фарсични избори у постојећим околностима и условима, а који би били у функцји прмошћавања кризе за режим. Режим би да се некако дошлепа да летњих одмора па ће на јесен да одвуче пажњу неком вештачком кризом којој може да глуми решавање. Наравно да нам требају избори на свим нивоима, али и услови за њих и полагање одговорности перјаница и ослонаца ове власти за стање у друштву.

Када је у питању међународни утицај на решавање ове политичке кризе Понош је рекао да за расплет дубоке кризе у коју је земља запала није без значаја ни међународни утицај. Мислим да је време да рекалибришу своје позиције сви они који су до сада играли на Вучићеву стабилократију и његов вазални однос. Што им је завршио до сада, то је то. Не треба да цеде суву дреновину. Вучићев режим јесте наша невоља и национална срамота, али дошло време и да њих припиткују у њиховим парламентима и њиховим медијима што с њим тикве саде- закључио је лидер Србија Центра.

Можда ти се свиди

Оставите коментар