Почетна » Понош: Вучић је хтео да на Косову остану само симболи, суштине се одрекао

Понош: Вучић је хтео да на Косову остану само симболи, суштине се одрекао

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србија центра генерал Здравко Понош изјавио је, у интервјуу за недељник Радар, да Вучић користи литијум као адут за трговину са странцима зарад останка на власти, уместо Косова где је све већ испоручио.

“Све се дешава у складу са нечим на шта је власт пристала. Да је имала намеру нешто добро да уради, бар би у нечему успела. Од почетка године Срби су узели 10.000 косовских пасоша и више од 6.300 возачких дозвола. То значи да више немају никакво поверење у институције Србије и ничему се не надају. За њих је бренд Српске листе и Вучића потрошен. Сад се уздају само у себе и покушавају да преживе ове околности“, рекао је Понош.

“Верујем да је Вучићева идеја била да симболи остану, а да се суштина промени. Курти је преузео иницијативу после Бањске, јер је то што је Вучић урадио потпуна брљотина, која је направила огромну штету Србима на Косову и интересима Србије. Неко га је саветовао да ради исто што и Милошевић преко Дрине, стварајући илузију код локалних Срба да могу да се надају спасу из Београда. Зар неко мисли да је будућност Срба на Косову могла да се гради ангажовањем људи са криминалном прошлошћу, злоупотребљавајући набој и емоције младог становништва које је са правом незадовољно и огорчено поступањем Приштине? Да се истрајно заступала проактивна политика у којој се траже разумна, одржива решења, ситуација би била другачија. Уместо тога, за потребе домаће јавности ударало се у националистичке бубњеве, а суштински се одустајало од свега. Тај народ нема чему да се нада док је овај режим на власти”.

 

Одговарајући на питања око рударења литијума и како види будућност народног протеста, председник Србија центра рекао је да се Вучићу догодио народ, али да он на то нема одговор.

“Протесте широм Србије запалио је председник, а не опозиција. Вучић ће пасти на литијуму. Ако испоручи обећано, срушиће га народ. Ако не испоручи, срушиће га странци”, рекао је Понош.

“Питање литијума не може да се решава само на улици, већ ће на крају ствари морати да се мењају на неким изборима. Вучић је отишао тамо да би се оправдао пред Рио Тинтом и рекао да је покушао све. То што ради осуђено је на неуспех”, рекао је Понош и оценио да се “кампања државних службеника у лобирању за Рио Тинто показала неуспешниом”.

Говорећи о спољној политици, Понош је оценио да се председник Вучић понаша „као лака девојка која у баровима скаче из крила у крило – од Меркелове, Трампа, Путина, па поново Трампа“.

„Проблем је што ту забаву плаћају грађани Србије. Макрон има и те како разлога да буде задовољан, а Вучић је на његове похвале због кооперативости око Косова узвратио тако што га је частио са 2, 7 милиона евра за Рафале, који су одлични авиони, али је аранжман прескуп за патролирање националним важдушним простором. То је, у ствари, била куповина подршке за опстанак на власти. Без ње ова власт не може да опстане, јер је домаћа подршка на измаку“.

На тему увођења војног рока Понош је рекао да је председник Вучић „куповао опрему и наоружање као човек који ради у Лидлу, купује хоби алат да би се хвалио на послу и у комшилуку, а бушилицу користи тако што је удара чекићем“.

„Уместо да се утврди одговорност за стање и неуспех професионализације и да се коначно уради како треба, власт би да ресетује ствар, избегне питање одговорности и да обнови обавезан војни рок. То, уз њихово редовно непримерено петљање политике у војну струку, неће решити проблем. И деца ће у таквом амбијенту ударати бушилицу чекићем. Режим ће бити у прилици да врши индоктринацију младих уверавајући их да нас сви мрзе, да ће СНС да спаси српски свет, а да је тзв. врховни командант најбољи син српског народа од амеба до данас“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар