Почетна » ПОНОШ: Вучић много потцењује овај народ

ПОНОШ: Вучић много потцењује овај народ

од Други Пишу
0 коментар

У интервјуу за лист Нова председник покрета СРЦЕ Здравко Понош, је оценио да Србија не добија ништа прихватањем понуђеног споразума о Косову. “Вучић и Курти су прихватили споразум и сада их само жуља како да то саопште својој јавности. Зато се тако педантно ради на представљању те вести. Курти је у много захвалнијој позицији јер има шта да представи као добитак из овог аранжмана. Вучић нема ништа што може да прикаже као добитак. Правдаће се објашњавајући шта је Србија могла да изгуби да није прихватио тај споразум и бежаће од одговорности што је земљу довео у ћорсокак.

На питање о могућим гаранцијама због кооперативности око споразума Понош сматра “да је Вучић добио гаранције, али за себе. Подршку за опстанак на власти док се тај споразум не имплементира и гледање кроз прсте за гушење демократије, људских права, урушавање институција у том периоду.”

Одговарајући на питање како би парафирање споразума утицало на Вучићева политичка судбина, лидер СРЦА каже “да ће проћи као и свако ко је кроз историју бирао такав пут. Биће неко време тапшан као добар колонијални управник или горе од тога, а затим потрошен и одбачен. Народ ће га презрети прво јутро после таквог срамног дана. Недаво је изјавио да се нада да ће историја да буде милостива према њему кад већ савременици нису. Историја је погрешна црква за такве молитве.”

На питање да ли би потписао француско-немачки предлог, одговорио је “Не, а не желим ни да замислим себе на месту уцењеног човека који је прокоцкао тако важан национални интерес.”

Поводом најаве да у Србију стиже Мерцедес у оквиру пројекта са Рио Тинтом о да се то тумачи као шаргарепа за Косово, Понош каже “Каква црна шаргарепа.То је само шарени омот у виду Мерцедеса око још једног штапа који се зове литијум. То је штап којим ће страни политички и корпоративни актери придржавати Вучића на власти. Радо бих иначе подржао долазак Мерцедеса у Србију, али да у батерије спакује литијум ископан на неком другом месту. Овако испаде да су се “дивљи Србин и његов Шваба” договорили да улоге поделе као и иначе.” – објаснио је Понош

Коментаришући најаве великох набавки наоружања Понош каже – “Наоружавање је континуиран процес јер се појављују нове технологије, чак и када се битно не мења безбедносни амбијент. Сада се суочавамо и са динамичном променом безбедносног контекста. Међутим, начин на који Вучић приступа тој теми и како је комуницира је више вашарски него одговоран, државнички и компетентан. Тешко је замислити озбиљног председника републике да пазари оружје по сајмовима и то пред камерама. Шеици су сасвим друга прича. Мада би и за шеике било необично да им генерали заносе торбу док они бистре стратегију и одбрамбене технологије са својим саветницима за медије и забаву.”

Упитан да оцени рад начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића, Понош каже “Неоцењен јер је био одсутан са часова.”

На питање да прокоментаришете отворено писмо власника Пинка Жељка Митровица Понош је одговорио: “То је само један у низу покушаја скретања пажње. Покренули су кусо и репато. Очекујем да ће наредних дана бити још агилнији у маскирању Вучићевог дебакла на тему Косова. Треба очекивати вести типа да је председник лично испод Јајинаца открио Атлантиду или да се на Пинку отворио портал за пречицу ка ономе свету. А да је опозиција већ са друге стране врата. И на крају је закључио “Много потцењују овај народ.”

Можда ти се свиди

Оставите коментар