Почетна » Понош: Вучић од Резолуције направио политички капитал за локалне изборе

Понош: Вучић од Резолуције направио политички капитал за локалне изборе

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Србија центра генерал Здравко Понош изјавио је да Александар Вучић жртвује националне интересе на међународном плану зарад добијања избора у било којој општини.

„Направљена је спољнополитичка штета интересима Србије. Након што резолуција није могла да прође Савет безбедности, власт је касно регистровала да прича иде у другом смеру, односно ка Генералној скупштини УН где не функционише вето. Дипломатска акција је била траљава а онда се и Вучић укључио да од тога направи политички капитал за локалне изборе. Знао је да не може да се заустави резолуција па је дефинисао шта је успех који може да му користи код куће. Посебно непримерено је било његово понашање и понашање неких чланова делегације током седнице Генералне скупштине.

Вучићева саветница се понашала као да је на сеоској забави добила на томболи“, рекао је Понош у Новом дану.

Он је истакао да ова резолуција, која је добила малу међународну подршку за резолуцију те врсте, не доприноси помирању у региону већ је „чепркање по ранама“.

„Питање је због чега је то потребно некоме у овом моменту. Када имате регионалне лидере попут Вучића и Куртија и сличне њима, са оваквом резолуцијом се само прави штета. Да је неко имао добру намеру онда би правио такве резолуције да се свако сећа својих грехова или да се одреди један дан за цео регион у коме ће се обележавати сећања на све злочине. Питање је да ли је ово мера притиска или да се задржи стање које може захтевати интервенцију у неком моменту“, додао је Понош.

Говорећи о новцу који је Србија донирала за обнову болнице у Хондурасу Понош је рекао да се ради се о охрабривању Хондураса да гласа уздржано.

„То је лобистичка инвестиција у лош посао. Није спречено донешење резолуције. Ако је циљ био да се спречи, онда је то неуспех. Ако је био да се задовољи Вучићев критеријум победе потребне за домаћу употребу онда је успех за њега, а за државу штетно. За болницу у Хондурасу смо дали 500.000 долара, а зашто нисмо помогли неку болницу у Гази? Дата је донација за болницу у Хондурасу за њихов суздржан глас, а за неприсуство гласању од стране Израела сасвим обрнуто – није дата донација за неку болницу у Гази. Не би се рекло да су алтруистчки мотиви по среди у случају донације Хондурасу“.

„За неколико месеци мало ко ће се сећати ко је како гласао. Питање је какве ће последице резолуција имати по односе у региону. Не би се рекло да ће допринетеи помирењу“, напоменуо је Понош.

Он је додао да у Републици Српској сада Милорад Додик само пали ватру најављујући раздруживање.

„То је опет за унутрашњу употребу. Не може се Дејтонски споразум мењати тако што на неком вашару каже да се иде у раздруживање“.

Понош се осврнуо и на изборе 2. јуна рекавши да су странке које на те изборе не излазе наставиле борбу за изборне услове.

„Радимо на предлозима који суштински поправљају изборне услове. Уверен сам да ће и онај део опозиције који сада излази на београдске изборе подржати наже предлоге након 2. јуна. Посебно имајући у виду да ће ти избори показати да је била грешка изаћи на њих под неизмењеним или лошијим условима“.

Поводом данашњег озваничења Косова као придружене чланице Парламентарне скупштине НАТО, Понош је рекао да то није неочекивано јер је „Вучић пристао на улазак Косова у све међународне организације“.

„То је још један корак на путу Косова ка НАТО. Спонзорима косовске државности и није приоритет улазак Косова у ЕУ, за шта иначе нема никакав капацитет, већ је приоритет улазак у НАТО. Тада се терет безбедности пребацује на целу организацију. То је иначе приоритет и властима у Приштини“.

Према његовим речима „Косово овакво какво је“ ни по чему не задовољава услове да буде ни у једној међународној организацији.

„То није функционална демократија. Имамо премијера те тзв. државе који се обрачунава са грађанима друге националности и прогони их. То ни на који начин не треба да буде награђено“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар