Почетна » Понош: Вучићева експлозија гнева последица чињенице да га је Курти намагарчио

Понош: Вучићева експлозија гнева последица чињенице да га је Курти намагарчио

од Други Пишу
0 коментар

На првој изборној скупштини покрета изабрано је руководство Покрета “Србија центар – СРЦЕ“, а представљен је и политички програм. Пре пет месеци постао је његов оснивач, а од недеље званично и лидер – Здравко Понош изабран је за председника. Како је Понош рекао за Н1, сматра да покрет „СРЦЕ“ има потенцијал да гради сарадњу и са „левима и са деснима“ изражавајући задовољство одзивом колега из опозиције на скупштину његовог покрета.

На првој изборној скупштини били су представници ДС, ССП, ПСГ, НДСС, Морамо, ПзП, Демократске заједнице војвођанских Мађара, Покрета Ослобођење, Покрета отаџбина, Народног слободарског покрета и локалних гурпа грађана,, каже Понош и додаје да је важно ко је дошао, а не ко није. Људи који су седели заједно имају сукобе око малих или нешто већих разика, а испред себе власт СНС. Та власт треба да оде“, додао је Понош.
„Вучићу свашта толеришу да би добили на Косову оно што траже. Ми ћемо добити обећање као што смо добијали и пре.

Србија неће ући ући у ЕУ са оваквом владавином права и влашћу. Приговарају ми да сам НАТО генерал, па нисам ја био на Парламентарној скупштини био је Ђукановић, није мени саветник био Блер, Штрос Кан, не седи код мене у СРЦУ страни саветник, седи у Председништву Србије годинама“, додаје Понош.
„Посао је опозиције да говори шта не ваља, ми из Покрета СРЦЕ нудимо своје алтернативе. Нисмо спремни да било шта подржимо на лепу реч што заговара ова власт. Они не поштују ни законе које донеосе ни Устав. Али нећемо нападати ако име се деси да ураде нешто добро, чега је било мало протеклих 10 година“, рекао је председник покрета „СРЦЕ“.

Једна од важних ствари у програму покрета је лустрација, напомиње Понош. „Том целином се позабавила млада колегиница, доктор наука, познато је да да је постојао такав закон, али није покренут ниједан поступак, доста је очигледно шта је последица, опет на власти имамо оне који су нас гурали у ратове, санкције, да је закон спроведен то не би могло. Да нам се то опет не би десило, мислимо да то треба да буде спроведено на начин како сугерише Венецијанска комисија. Мора да буде праведан“, каже Понош.
„Треба да се спремамо за изборе без обзира кад ће доћи, а биће их онда кад режиму одговара. Неће их бити непосредно после неке драме око Косова, енергетске кризе”. рекао је Понош.
„Та експлозија гнева која је била неконтрлолисана, последица је чињенице да га је Курти намагарчио. Креатори Куртија само пуштају да буде Курти, на исти начин како је Милошевић правио опозицију у Србији. Нико не мора Куртију да каже да провоцира Вучића, он је само Курти. Тај Ненад Рашић је човек који тешко може да буде прихваћен. Ако он тамо није стигао после резултата на изборима, него тако што га је неко из Приштине поставио ту, онда је то питање кредибилитета и морала. “ истакао је Понош.

Лајчак долази у Београд из неколико разлога и биће више тема разговора, каже Понош.„Једна од њих је да се створи амбијент да је Вучић замољен да оде у Тирану. Вучићу ће пријати и као покриће послужити да су га пријатељи замолили да дође. Други повод је вероватно да се поразговара о имплементацији договореног и треће какав споразум је на столу. Ми не знамо о каквом споразуму се радило. Ја сам имао у рукама некакав папир, унутра има елемената вредних пажње“, каже.
„Вучић покушава да добије исприку за све што је изгубио да би остао на власти. Зато стално звецка оружјем. Да би људи рекли добро, само да није рат, добро је што је потписао. То што се он дере и губи живце у обраћању нама, он је мала маца кад разговара са њима, немојмо да се заносимо. Не притискају га око санкција Русији док год је попустљив око Косова. У томе што не уводи санкције, Србија ће имати, штету, као и од попустљивости око Косова. Србија не добија ништа, Вучић добија подршку за останак на власи. Он ужива у тапшању по леђима, кажу му да је конструктиван, разуман, с тобом можемо да се договоримо. Курти је такав какав је и биће враћен у ладицу“, наводи Понош.

Упитан о томе што председник користи сваку прилику да га помене, као и Јунајтед медију, Понош каже да је то охрабрујуће признање за оно што ради.
„Ако се обраћа из Норвешке, мислим да има неки добар разлог, не мора да буде само наш рејтинг, отварамо теме за које и он зна да су важне. Што се вас тиче, Бироди је урадио истраживање, постоји линеарност између људи који су гласали за опозицију, они су ваши гледаоци, он то добро зна. Јако је важно како се о томе извештава, а ово како ви радите њему је проблем“, рекао је Понош.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар