Почетна » ПОНОШ: Вучићево подизање Војске личи на бајку о дечаку који чува овце и виче вук

ПОНОШ: Вучићево подизање Војске личи на бајку о дечаку који чува овце и виче вук

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије бесмислено подигао авијацију да би рушио комерцијални дрон. Према његовим речима ниједно подизање борбене готовости Војске од стране Вучића до сада није имало смисла, изјавио је Здравко Понош.

„Подизање војске је озбиљна ствар, то кошта. Овако како се ради, подсећа на ону причу када дечак чува овце и стално виче вук и на крају му нико не поверује. Ово је злоупотреба скупог и важног система у дневно-политичке сврхе. Ко је то угрозио Србију и како? Свакако је веће угрожавање ваздух који дишемо, него промена таблица на северу Косова“, истакао је Понош за Дневник Нова С, додајући да је ово била неуспешна и скупа вежба.

Понош је навео да се авијација диже када нека летелица угрози ваздушни простор државе, када летелица која одбија да поштује што јој се нареди. А да се у деликатним ситуацијама обара. Уједно је упитао да ли дрон не би био оборен да председник Србије Александар Вучић није то наредио, као што су данас истакли државни челници.

„Испало је да су сви остали у ланцу командовања били заузети осим шефа државе па је на њега спало да нешто наређује око тог дрона. Војска ради по процедурама и мало шта се решава тако што се у том моменту чека наређење тзв. врховног команданта. Кад би се за све питао тај највиши ниво, војска не би била много употребљива“, истакао је Понош, некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије. Према његовим речима ако је војни објекат угрожен неким дроном, онда се не обавештава Председник и не чека се да он нешто нареди, него се таква претња елиминише. „Бесмислено је да се најпре обавештава јавност о таквој претњи, а још је бесмисленије да шеф државе наређује употребу борбене авијације против комерцијалног дрона“, навео је Понош и додао да је уверен да такав поступак није предложио Генералштаб него медијски саветници председника.

„Ја мислим да је људима у Србији важније како је продат ЈАТ, Аеродром, какав је аранжман Београда на води, шта се дешава у Бори и Мајданпеку… Све то има ознаку тајности, а појава дрона поред војног објекта је постала ствар о којој се обавештава нација, уместо да то војска рутински решава“, истакао је лидер СРЦЕ.

Понош је оценио да је очигледно да је решавање косовског питања добило убрзање. Према његовим речима то изазива нервозу јер сви покушавају да се позиционирају, па и наша страна, али да се боји да то не раде на најбољи начин.

„Боље да су се посветили разговору о папиру, који је изгледа у оптицају, него овој игранци која служи за домаћу јавност. Ако тај папир личи на Ишингеров план о две Немачке, као што се најављује, онда у њему има и добрих и лоших ствари, а то значи да треба радити на томе да се он оправи“, навео је Понош. „Важно је да нема та два елемента – формалног признања и уласка Косова у УН. За остало има много простора за разговор“, указао је лидер СРЦЕ.

Можда ти се свиди

Оставите коментар