Почетна » Понош:Вучића брине протест, Косово је већ алалио

Понош:Вучића брине протест, Косово је већ алалио

од Други Пишу
0 коментар

Сукоб са КФОР је задње што нам је требало – изјавио је у интервјуу за лист Нова генерал Здравко Понош лидер покрета Србија Центар. “Није КФОР донео одлуку да Срби напусте институције, ни да се организују, а ни да се бојкотују избори, а још мање да се прихвати као легитимна власт произашла из таквих фалш избора и да се силом угурају у канцелаије градоначелници које подржава 2 посто становништва. Ситуацију су до усијања довели Курти и Вучић, сваки из својих, а узајамно комплементарних разлога” каже Понош. Он оцењује да су међународни актери на Косову лоше процењивали ситуацију и каснили за догађајима.

“Срби на Косову су злоупотребљени и жртвовани по ко зна који пут. КФОР је једина легитимна сила која сада може да им гарантује безбедност. То свакако није приштинска полиција из које је Вучић извео српске полуцајце након што их унутра утерао. Неће их заштитити ни милитантно крило Српска листе. Њих је Вућић конципирао за друге намене” каже Понош

Он сматра да је потребно да се “најхитније обнови однос поверења са КФОР. То мора ду учини званични Београд. Српска листа, као локална филијала СНС, нема кредибилитет ни код Срба ни код КФОР да то учини.”

Када је у питању поновно подизање борбене готовости Војске Понош каже – “Театрално подизање борбене готовости је постало редово и неважно. Служи истој сврси као и јутарњи перформанси режимских наглабала на ТВ Пинк и Хепи – величању вође, његове храбрости и способности да реши кризе које је закувао.”

Понош истиче да такво подизање борбене готовости “прешло у рутинско понижавање припадника Војске Србије од стране самозваног врховног команданта. Нико други више не обраћа пажњу на Вучићево сликање са генералима у Београду и турирање војних возила у Куршумлији у Рашкој. Срби на Косову одавно знају да им то неће донети безбедност од насилних акција приштинских власти. Приштинске власти то ни мало не брине. Само се потајно надају неком ексцесу између Војске Србије и КФОР.”

Понош каже да председник “Вучић покушава да злоупотреби ситуацију на Косову, за коју сноси кривицу, за разбијање народног протеста” и додаје да “покушава да људе који учествују у протесу подели на косовској теми, а да им осетљивост на Косово мере опскурне неискрене патриоте, дилери ван редовног радног времена и ситни доушници службе. Покренуо је кусо и репато како би разбио протест. Протест њега брине, Косово је алалио.”

 

На питање шта мисли о позиву на дијалог председника Вучића након масовних протеста у Београду, Понош одговара да “права опозиција неће пристати на такав дијалог који би служио само да се протест оконча, да се камере помере за неки намештени округли сто око којег се као спуштају тензије, а да се грађани гурну у апатију и резигнацију. И нараво да се суштински ништа не промени. Онај ко би да спусти тензије, а да се ствари остану где су, нека се Вучићу спусти у своје име.”

 

Што се тиче Вучићеве најаве да је спреман да разговора о захтевима са протеста, али да неће бити испуњен захтев за смену Братислава Гашића и да неће да разговара о прелазној влади лидер СРЦА каже – “Око испуњења захтева протеста не сме бити погађања.”

Понош сматра да су због понашања режима у међувремену ти захтеви превазиђени, али њихово испуњење свакако је први корак који власт мора да направи. “Персоналне смене, а у ствари ротације око којих се Вучић нећка су иначе мање важна ствар међу захтевима” каже Понош и додаје “Вучић је иначе једино нервозно реаговао на мој захтев за прелазном владом и у свакој прилици истиче како то не долази у обзир театрално нудећи у замену свој живот. Зна он да је то извлачење осигурача из његовог опстанка на власти базираног на онемогућавању регуларних избора. Прелазна техничка влада треба да обезбеди мирну транзицију из његове самовоље ка нормалности која би започела организовањем првих регуларних избора након 2012.”

Понош примећује да је председник Вучић “пречуо” његов други захтев који се тиче тужиоца за организовани криминал који би уживао међународну заштиту. “Није он навикао да разговара са тужиоцем који га не ословљава са шефе”, каже Понош.

На питање шта мисли о промени на челу СНС Понош је констатовао да је то небитно.

“Важно је само то што Вучић и даље окупира позицију шефа најважнијих институције Републике Србије, а поред себе за сликање држи саксије типа Ане Брнабић и Загорке Доловац. Не сме да му се дозволи да само мења празне саксије. Зато нам треба прелазна влада.” – закључује Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар