Почетна » СЈ: Срамотно понашање државних званичника Србије и Албаније према новинарима током посете Ангеле Меркел

СЈ: Срамотно понашање државних званичника Србије и Албаније према новинарима током посете Ангеле Меркел

од admin
0 коментар

 

Оба дана, током конференције за штампу, неким медијима и новинарима ускрац́ено је право да постављају питања или присуствују. Поред канцеларке, конференцији у Београду присуствовао је и председник Србије Александар Вучић, док је у Тирани присуствовао премијер Албаније Еди Рама.

Неким новинарима у Београду, попут новинарке Неwсмаx Адрие Жане Булајић, није било дозвољено да уђу на конференцију због епидемиолошких мера. С друге стране, у Тирани је албански премијер Еди Рама имао селективан приступ према новинарима са Косова. Новинар Енис Речица са телевизије Клан Косова објавио је на свом фејсбук налогу видео снимак на којем он и други косовски новинари држе подигнуте руке како би поставили питања, док их је албански премијер игнорисао 40 минута.

„Овде више нема ничег чудног, чак се власт више не претвара ни пред страним представницима да овде постоји слобода медија. Схватамо да они затварају очи, јер се ради о високој политици, али остаје питање у којој мери ће ћутати и гледати како власт убија новинарску професију у Србији “, рекао је Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије.

Џемајл Реџа, председник Удружења новинара Косова, рекао је да је „понашање премијера Раме према косовским новинарима нечувено, али нажалост ништа ново“.

„Сегрегација коју је учинио према нашим колегама које су желеле да постављају питања канцеларки Меркел је неприхватљива, и знак је да желео да контролише наратив који ће произићи из тако важног догађаја. Наше албанске колеге свакодневно се суочавају с таквим понашањем и подржавамо их да подигну глас и да се побрину да такво понашање не прође. Такође смо захвални на регионалној подршци и подршци ЕФЈ-а након овога што се догодило ”, рекао је он.

Мрежа СафеЈоурналистс, која окупља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује овакво понашање према новинарима у обе земље. Послаћемо писмо забринутости канцеларији премијера Албаније и председника Србије позвајући их да не понове овакво понашање не само према новинарима, већ и са свим медијским радницима.

О овом случају обавестићемо све домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 17.09.2021.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар