Почетна » Посланици гласају о буџету за 2018. годину

Посланици гласају о буџету за 2018. годину

од admin
0 коментар

10.35 – Усвојене измене Закона о буџету за 2017. које ће омогућити исплату бонуса од по 10.000 динара запосленима у сектору безбедности до краја године. Усвојене и измене Закона о буџетском систему које у 2018. предвиђају повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија за пет одсто.

10.10 – Прихваћен предлог закона у начелу, посланици гласају о амандманима.

10.00 – Почела седница Скупштине.

На законске предлоге укупно је било поднето 2.317 амандмана, од чега је на буџет за идућу годину поднето 919 амандмана. Посланици владајуће коалиције повукли су јуче око 300 амандмана које су поднели на буџетске законске предлоге.

Посланици су усвојили измене Закона о буџетском систему које, између осталог, предвиђају у 2018. години повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија за пет одсто.

Измене и допуне Закона о буџетском систему предвиђају да учешће плата и општег нивоа државе у БДП-у буде седам одсто, односно да учешће пензија у БДП буде до 11 одсто.

Наводи се да је планирано повећање пензија од пет одсто фискално одрживо и 86,6 одсто пензионера – са пензијама до 37.000 динара имаће пензију већу од оне коју су примали пре спровођења програма консолидације.

Њихово учешће у БДП пашће са 13 одсто у 2014. години на 11 одсто у 2019. години, што је ниво предвиђен Законом о буџетском систему. Маса пензија ће се повећати 25 милијарди динара, што износи 0,5 одсто БДП-а.

За повећање зарада је предвиђен је износ од 35 милијарди динара.

Предвиђено је снижавање нивоа зарада без доприноса на терет послодаваца до седам одсто БДП, а тренутно је учешће овако дефинисаних зарада 8,3 одсто у БДП.

Усвојене су и измене Закона о буџету за 2017. годину, које ће омогућити да до краја године запосленима у сектору безбедности буде исплаћен бонус од по 10.000 динара.

Допуном тог закона омогућено је да се исплаћују награде и бонуси запосленима који плате добијају из буџета Србије, на основу одлуке владе.

Како је раније рекао министар финансија Душан Вујовић, допуном тог закона све цифре остају у предвиђеним оквирима расхода планираним за 2017. годину.

Посланици се изјашњавају о 31 тачки дневног реда, међу којима је и Предлог буџета за 2018. годину.

Предлогом закона о буџету за 2018. годину планирани су приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину.

Скупштина је јуче радила до 23 часа, а од 20 часова председавајући седници Владимир Маринковић и Верољуб Арсић су се смењивали и до краја рада ишчитавали посланичке амандмане на предлоге више закона.

Посланици су јуче, трећег дана расправе о амандманима, око 17 часова потрошили предвиђено време од 600 минута за расправу о амандманима на све тачке дневног реда.

Укупно време од 600 минута за расправу је истекло и пре него што су размотрени сви амандмани на измене Закона о буџетском систему.

Следећа тачка била је расправа о амандманима на предложени буџет за идућу годину.

Након што је истекло тих 600 минута, председница парламента Маја Гојковић рекла је да се рад наставља, али само по времену које је преостало посланичким групама и овлашћеним представницима.

Тада је време за расправу имала владајућа коалиција, а од опозиције ДЈБ и Двери и то укупно око 18 минута за те две посланичке групе.

Опозиција је претходних дана негодовала што су посланици владајуће коалиције поднели огроман број амандмана на допуну Закона о буџету за 2017. и измене Закона о буџетском систему, те што је на то потрошено све време предвиђено за расправу о амандманима јер су их образлагали.

Упозоравали су да због тога неће бити времена за расправу о амандманима на предложени буџет за 2018, те да ће то бити први пут да ће се најважнији закон који доноси Скупштина усвојити без расправе.

Посланици владајуће коалиције кажу да и они имају право да подносе амандмане, те да расправа о буџету не може да се сведе на дијалог Владе и опозиције.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар