Почетна » Посланици опозиције бојкотују седнице парламента

Посланици опозиције бојкотују седнице парламента

од admin
0 коментар

Посланици више опозиционих посланичких клубова поновили су да бојкотују данашњу и све наредне седнице Скупштине Србије, коју су назвали „узурпаторским парламентом“, као и да ће убудуће у скупштинском холу успоставити „Слободан парламент“.

Посланици Савеза за Србију најавили су данас да неће присуствовати седници Скупштине Србије, али ће на сваких пола сата држати конференције за новинаре у скупштинском холу. Они су током конференције за новинаре држали транспарент на коме је писало “1 од 5 милиона”.
 
Посланик покрета „Двери“ Бошко Обрадовић казао је да ће посланици опозиције на сваких пола сата организовати конференције за медије у холу на којима ће говорити о тачкама дневног реда, али да у скупштинску салу неће улазити због солидарности са градјанима који протестују у 50 градова у земљи.
 
„Нека домаћа и медјународна јавност зна да у Србији постоје два парламента, један узурпаторски, насилнички и други демократски, слободни који ће се одвијати у холу“, рекао је Обрадовић. Он је казао да ће посланици опозиције који су потписали текст „Споразум са народом“ бојкотовати не само седнице републичког, већ и покрајинског и локалних парламената.
 
„Ми хоћемо да покажемо да они који овде седе нису народна скупштина, нису народ, нису држава Србија, они су отети парламент“, казао је Обрадовић.
 
Посланица Покрета за спас Србије Санда Рашковић Ивић рекла је да за седам година од како „бесни напредњачка власт“, парламент постао „параван демократије“ и да се у њему није расправљало о важим питањима попут Косова и Метохије, уласка или неуласка у ЕУ, сиромаштву. Додала је и да на дневни ред није стављен ни један од 200 закона који је предложила опозиција.
 
„Ми не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили, јер нас омоловажавају, већ имамо обавезу према стотинама хиљада људи који демонстрирају у Србији и траже нормалан систем“, рекла је Рашковић Ивић. Она је казала и да ће народни посланици кренути да обилазе градјане у свим градовима и разговарају са њима, како би Народна скупштина дошла у све градове.
 
Посланик Народне странке Мирослав Алексић оценио је да у држави постоји „колапс система“, да је парламент „протчни бојлер за законе“ и да бојкотом не желе више да дају легитимитет урушавању демократије. Алексић је казао и да су посланици опозиције позвали извршну власт и председницу парламента Маја Гојковићу да поднесу оставке јер су „приватизовали земљу“. Ови посланици су у време обраћања новинарима у холу парламента развили транспарент „Један од пет милиона“.
 
На седници парламента учествују посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине.
 
Скупштина Србије почела је нешто после 10 часова ванредну седницу на чијем дневном реду су, измедју осталог, предлози измена и допуна закона из образовања и закона о оружју и муницији.
 
Посланици ће разматрати и предлоге измена и допуна закона о предшколском и о основном васпитању и образовању, о основама система образовања и васпитања, о ученичком и студентском стандарду, као и о Српској књижевној задрузи.
 
Разматраће и предлог измена закона о оружју и муницији, о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности који је поднела председница Скупштине Србије Маја Гојковић, као и о потврдјивању Конвенције о оснивању Европске организације за нуклеарна истраживања.
 
Скупштина Србије разматраће и предлог одлуке о избору члана Савета гувернера Народне банке Србије, о престанку функције председника Комисије за хартије од вредности, и збирну Листу кандидата за чланове Националног савета за културу.
 
Разматраће и предлоге закона о потврдјивању Протокола о привилегијама и имунитетима Европске организације за нуклеарна истраживања, закона о потврдјивању споразума Србије и Транспортне заједнице о седишту Сталног секретаријата Транспортне заједнице, и влада Србије и Казахстана о сарадњи у борби против криминала.
 
Биће разматран и закон потврдјивању споразума влада Србије и Мадјарске о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају, влада Србије и Црне Горе о медјународним друмским граничним прелазима – Гостун – Добраково, Шпиљани – Драченовац, Јабука – Ранче, као и Пријепоље – Врбница – Бијело Поље.
 
Посланици ће разматрати и предлоге закона о потврдјивању два споразума влада Србије и Црне Горе о отварању заједничког граничног прелаза Границе – Чемерно, као и о заједничког граничног прелаза Годово – Вуча за медјународни друмски путнички саобраћај.
 
Пред посланицима биће и предлог закона о потврдјивању споразума влада Србије и Црне Горе о регулисању режима пограничног саобраћаја, и о медјународном железничком граничном прелазу.
 
Такодје би требало да буде потврдјен уговор Србије и САД о изручењу, протокол влада Србије и Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша, као и споразум влада Србије и Грузије о укидању виза за градјане.
 
На дневном реду седнице су и предлози закона о потврдјивању уговора Србије и Израела о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак, и споразума де земље о узајамној помоћи у царинским питањима, као и предлог закона о потврдјивању споразума влада Србије и Шри Ланке о ваздушном саобраћају.
 
Посланици треба да потврде и споразуме о ваздушном саобраћају које је Србија постигла са владама Канаде, Индије и Азербејџана, а такодје и финансијски уговор о развоју речне транспортне инфраструктуре са Европском инвестиционом банком, конвенцију која се односи на безбедност и здравље у пољопривреди, и споразум са Индијом о сарадњи у области здравља биља и биљног карантина.
 
На дневном реду је и одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства.
 
На дневном реду биће и предлози одлука о престанку функције председника Вишег суда у Крагујевцу и Краљеву и јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Руми, које је поднео Одбор за правосудје, државну управу и локалну самоуправу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар