Почетна » Последње истраживање: У Скупштину улазе само три листе

Последње истраживање: У Скупштину улазе само три листе

од admin
0 коментар

 

“Ако гледамо како су се изјаснили само они који ће сигурно гласати, Вучић осваја 61 одсто, а ако у једначину убацимо и испитанике који ће “вероватно” и “можда” изаћи, његов проценат пада на 58 одсто”, каже аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

На другом месту је СПС чији проценат не варира у великој мери од тога да ли се рачунају одговори и оних неодлучних – и износи између 12 и 12,5 одсто, а потом следи СПАС Алекандра Шапића који у рачуници оних сигурних осваја нешто тик изнад цензуса од три одсто, док му испитаници који “вероватно” и “можда” излазе на изборе доносе више гласове, те се приближава старом цензусу од 5 одсто.

Странке које су тренутно између три и два одсто

Уз мањинске странке овде, показује истраживање НСПМ, се повлачи црвена цензус линија, а шансе да је пређу имају још СРС, ПСГ, ДЈБ, Метла 2020.

“Заветници и Монархисти налазе се ближе два, него три одсто. Излазак испитаника који се још премишљају могао би да пребаци преко цензуса, пре свега ПСГ и ДЈБ, док рецимо то на пороценат радикала не утиче у великој мери. Код њих нема бојкоташког мача, али нема ни ентузијазма по ком радикали некада били познати”, каже Вукадиновић.

Он додаје да је такође приметан тренд да Доста је било Саше Радуловића боље “пролази” у истраживањима у којима је представљен као ДЈБ, него у онима су обележени као Суверенисти, како се сада зову.

Испод два одсто

Изостанак радикала из Скупштине за Вукадиновића не би било изненађење, као што, како каже, није и то што је Уједињена демократска Србија тренутно испод два одсто.

“Они јесу имали једну од највидљивијих кампања, али нису се ни у једном истраживању приближили цензусу. Многи су изненађени њиховим процентима, али били су исто тако изненађени када смо предвидели да ДС има нешто више од два одсто на локалним изборима у Београду 2018”, каже Вукадиновић, и додаје да не може са прецизношћу да каже зашто УДС лоше стоји упркос кампањи.

“Не знам да ли је до Сергеја или нешто друго. Али УДС-у није помогло ни смањење цензуса. За мене би било изненађење да они уђу у парламент”.

Око један одсто

Око један одсто тренутно имају коалиција Нек маске падну Нова – Зелена странка, Народни блок и Левијатан.

Испод један одсто

Истраживање је показало да су Коалиција за мир ЛДП-а, као и Руска странка испод један одсто.

“Оно што је закуцано на овим изборима су прве две листе и последње две листе – СНС и СПС и ЛДП и Руска странка”, каже Вукадиновић.

Излазност 45 одсто

Вукадиновић истиче да су овогодишњи избори необични.

“Раније је најважније било ко ће правити владу, па онда ко све улази у парламент и тек онда излазност. Сада је кључно питање колика ће бити излазност”, каже Вукадиновић.

Према његовој анализи, излазност је око 45 одсто. Она није идеална, каже аналитичар, ни за власт, која гађа на минимум 50 одсто, нити за бојкот опозицију за коју би било добро да буде око 40 одсто.

“Ја верујем да је реално да она буде око 45 одсто, а шта ће објавити Републичка изборна комисија у недељу увече зна само Александар Вучић и можда бог”, каже Вукадиновић.

Јована Шестериков   Нова.Рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар