Почетна » Потписана Декларација о оснивању нових општина и то од Вождовца, Гроцке, Земуна и Палилуле (ВИДЕО)

Потписана Декларација о оснивању нових општина и то од Вождовца, Гроцке, Земуна и Палилуле (ВИДЕО)

Коалиција „Србија против насиља“ потписала Декларацију о оснивању нових градских општина у Београду

од Жиг Инфо
0 коментар

Представници београдске листе коалиција „Србија против насиља“ данас су потписали Декларацију о оснивању нових општина и то од Вождовца, Гроцке, Земуна и Палилуле.

Декларацијом је предвиђено да се од Градске општине Вождовац формирају градске општине Вождовац и Авалски венац, затим да се од ГО Гроцка формирају општине Гроцка и градска општина коју ће чинити насеља Калуђерица, Лештане, Винча, Ритопек и Болеч.

Предвиђа се и да се од ГО Земун формирају градске општине Земун и Батајница, а од ГО Палилула формирају градске општине Палилула и Дунавски венац.

О именима градских општина ће се, како се наводи, изјаснити на референдуму грађани са територија новооснованих општина.

„У средишту политике ‘Србија против насиља’ је да се град врати грађанима. Током десетогодишње владавине СНС-а у Београду сав њихов фокус је био на инвеститоре блиске њима, на испумпавање вредности из града и преливање на приватне џепове. Потребе грађана у протеклој деценији су занемариване. Зато је фокус наше политике да грађани поново партиципирају у доношењу одлука за овај град, а то је могуће једино ако створимо добар управљачки систем који ће ту партиципацију омогућити. Грађани морају заједно са градском управом да креирају вредност локалне заједнице“, изјавио је на конференцији за новинаре проф. др Владимир Обрадовић, кандидат ове листе за градоначелника Београда.

Он је истакао да је један од најбитнијих елемената тог новог приступа у управљању градом „реорганизација постојећих општина“.

„Тако што ће општине које су по својој специфичности и територији различите прегруписати и формирати се нове општине које ће моћи боље да препознају потребе локалног становништа и учетвују у доношењу одлука“, истакао је Обрадовић.

Он је додао да су те општине по својој природи различите, те су различите и потребе грађана у једном делу у односу на други део општине.

Зато сматрамо да ће оваква реорганизација значајно допринети квалитету живота грађана, навео је још он.

„О називима нових општина сматрамо да треба да одлуче грађани и након победе и започињања овог процеса, а ми ћемо кроз референдум питати грађане како они желе да се нове општине зову и на тај начин заиста показати да искрено и отворено приступамо демократским процесима и да у свему ономе што се тиче одређене заједнице грађани морају имати кључну реч. После 17. децембра наступа једна потпуно нова ера у управљању овим градом и учешћу грађана у креирању вредности за своју заједницу“, закључио је Обрадовић.

ЕЖИ/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар