Почетна » ПОТРЕБНИ СУ НАМ НОВИ ЉУДИ Кога бисте ви волели да видите на следећој листи за изборе?

ПОТРЕБНИ СУ НАМ НОВИ ЉУДИ Кога бисте ви волели да видите на следећој листи за изборе?

од admin
0 коментар

Многи грађани Србије ни ове године неће изаћи на изборе, јер сматрају да се на политичкој сцени само смењују исте партије са истим, већ добро познатим, лидерима. Не чуди онда зашто је предлог Новаку Ђоковићу да се кандидује за председника Србије запалио друштвене мреже и извазвао пажњу домаћих, али и страних медија.

На врху политичке сцене годинама су исти људи

Није тешко направити фоторобот идеалног политичара – познат, успешан у свом послу, човек са моралним кредибилитетом и угледом, чисте биографије. Оваква личност засигурно би привукла велики део од 30 одсто бирача, колико их је тренутно, по последњим истраживањима, неопредељено.

“Немам за кога да гласам”, “зашто се не појави неко нови”, “сви су исти” – најчешћи су разлози због којих грађани Србије не излазе на изборе. Иако постоји велики простор за нове политичке снаге, у Србији се већ 25 година на политичкој сцени смењују исти људи.

Зато не чуди што је тениски шампион Новак Ђоковић замољен у Мелбурну да се кандидује за председника.

Kada bi se kandidovao svi bi glasali za Novaka

Када би се кандидовао сви би гласали за Новака

– Зашто би то он урадио? Зашто би се било ко успешан, ко има морални интегритет, спуштао у то блато од политике и био излаган смештању, аферама и завиривању у приватан живот. Што би рекао Душко Радовић, кад проспете са врха Београђанке перје, пробајте да га покупите. Није проблем наћи успешног и паметног човека у Србији, али потребно је створити услове да би се он бавио политиком. Нигде она није чиста, али нигде нема толико блата као код нас – закључује психолог Жарко Требјешанин.

Нових лица дуго није било ни у Хрватској. Ипак, на недавним изборима појавила се странка независних листа Мост, без које није било могуће саставити нову владу. Колико ћемо још чекати да не гласамо “за мање зло” тешко је предвидети, јер нова лица нема на видику.

– Наша очекивања да ће неко нови донети велике промене и да ће то довести до побољшања наших живота, а да ми останемо исти као до сада, нереална су. Нема новина у земљама попут наше, јер нема промена у телу грађанства. Ми очекујемо да ће промене да се догоде као што се догађају у свету забаве, да ће се појавити нека нова старлета која ће нам заокупити пажњу – каже социолог Срећко Михаиловић.

Н. Корлат   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар