Почетна » Повереник: Обавестићемо тужилаштво да је председник СНС послао ново писмо пензионерима, немамо информације шта је с претходним поступком

Повереник: Обавестићемо тужилаштво да је председник СНС послао ново писмо пензионерима, немамо информације шта је с претходним поступком

од admin
0 коментар

 

„Знам да сте морали много да се жртвујете да бисмо се изборили са короном. Тешко је било поднети удаљеност од породица, вољене деце, унука и пријатеља. Али, није било избора. И сви смо поносни због одговорности коју сте показали. Требало би сви да будемо поносни на ове резултате и на сачуване животе. Требало би да будете поносни због тога што је ваша несебичност још једном сачувала животе, овог пута од ужасне пандемије“, пише у писму пензионерима које је потписао председник СНС Александар Вучић.

У писму СНС подсећа пензионере да су им „обезбедили 4.000 динара једнократне помоћи и још 100 евра, као резултат марљивог и успешног рада државе“.

У писму су и обећања да ће пензије бити нетакнуте, али и да СНС планира њихово повећање и пре краја ове године. Ту је и обећање пензионерима да ће доживети да се њихова деца и унуци враћају кући и да живе у Србији. А у десном углу писма је слоган СНС-а на предстојећим изборима – „За нашу децу“.

Из канцеларије Повереника за заштиту података о личности кажу да је ова обрада података по свему идентична оној из 2018, те да ће зато о свему бити обавештено Прво основно тужилаштво.

У том тужилаштву се већ води поступак за претнодно слање писама, по кривичној пријави коју је поднео тадашњи повереник Родољуб Шабић против НН лица у Фонду ПИО.

 

„А све због основа за сумњу да је (НН лице из ПИО Фонда) неутврђеног дана, током новембра месеца 2018. године, податке о личности корисника старосних, инвалидских и породичних пензија у Републици Србији, и то њихова имена, презимена и адресе становања, неовлашћено прибавило и саопштило Српској напредној странци, које податке је иста странка употребила у сврху слања писама корисницима пензија, као сврху за коју исти подаци нису законом намењени, чиме би извршило кривично дело неовлашћено прикупљање личних података“, подсећају из канцеларије Повереника.

Истичу и да је из свих доказа достављених уз кривичну пријаву евидентно да је целокупна збирка података РФ ПИО, која садржи личне податке око 1.700.000 корисника пензија, уступљена неовлашћеним лицима и употребљена у сврхе за које исти подаци нису намењени.

„Прво основно јавно тужилаштво у Београду до данас није обавестило Повереника о исходу ове кривичне пријаве“, упозоравају из канцеларије Повереника.

У том тужилаштву је Инсајдеру данас речено да ћемо у најкраћем року добити одговор у којој је фази поступак.

Иако је раније Фонд ПИО у одговору Инсајдеру тврдио да они нису доставили податке странци, поверенику Шабићу тада нису одговорили на питања која им је упутио. Затражено је да се ПИО Фонд изјасни да ли је учинио доступним СНС-у, председнику Србије или трећем лицу податке о именима, презименима и адресама корисника пензија у Србији и да се, уколико је одговор потврдан, изјасне који је правни основ и сврха чињења доступним ових података.

Српска напредна странка је тврдила да су подаци добијени из базе чланства Српске напредне странке, као и кроз акције и штандове које су спроводили последњих десет година, те да су пензионери од којих су узети подаци дали пристанак за обраду личних података СНС-у као руковаоцу прикупљених података. Међутим, проблем је био у броју пошиљака које је на директне адресе упутила СНС.

Како је утврдио Повереник, Српска напредна странка обавестила је ЈП „Поште Србије“ о планираној отпреми око милион и седамсто хиљада пошиљака адресоване директне поште.

„Наведени број потпуно кореспондира са укупним стварним бројем корисника пензија у Републици Србији, а лични подаци толиког броја лица се не могу прибавити на начин описан у изјашњењу Српске напредне странке“, указано је раније из канцеларије Повереника за заштиту података о личности.

Председник Србије Александар Вучић је тада рекао да је писмо захвалности пензионерима слао као председник странке, а не државе. Зато је, како тврди, тај трошак платила странка, а не порески обвезници.

 Инсајдер 

Можда ти се свиди

Оставите коментар