Почетна » Повереник покренуо ванредни инспекцијски надзор због Шапићевих ваучера

Повереник покренуо ванредни инспекцијски надзор због Шапићевих ваучера

од Други Пишу
0 коментар

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић покренуо је ванредни инспекцијски надзор над Градом Београдом на основу представки грађана, поводом података које су тражени од школа у вези са поделом бесплатних ваучера за куповину спортске опреме, сазнаје Данас.

У служби Повереника речено је Данасу да ће Повереник у поступку инспекцијског надзора утврдити релевантне чињенице и околности овог случаја, након чега ће јавност бити обавештена о исходу тог поступка.

Редакција Данаса се претходно обратила поверенику пошто су поједини наставници посумњали да се крши Закон о заштити података о личности будући да ће ваучери бити дељени преко школа, а од директора образовних установа је тражено да доставе адресе ученика.

Међутим, то нису једини подаци које школе треба да пошаљу до 4. новембра.

Према сазнањима Данаса, у табелама које су школе добиле из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, уз пропратно обавештење о ваучерима, тражи се да доставе спискове са именима и презименима ученика, старих до 19 година, датумима њиховог рођења и адресама становања.

Исти ови подаци су тражени и за запослене у школама.

Неколико директора школа са којима смо разговарали кажу да им је на недавном састанку са градоначеником Београда Александром Шапићем речено да ће ваучери стићи у школе и да ће потом бити подељени деци и запосленима. Зато ни њима није јасно због чега Град тражи адресе ученика и запослених.

Због чега су тражили адресе ако ће ваучери бити подељени преко школа, да ли су предузели све кораке у циљу заштите података о личности, што подразумева и да сви родитељи буду упознати ко и због чега прикупља личне податке ученика и ко ће имати увид у њих, питали смо надлежне у Скупштини града Београда, али одговор нисмо добили.

Из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” су саопштили да сматрају неприхватљивим и неразумљивим захтев Секретаријата за образовање и дечју заштиту да се табеларно доставе датуми рођења и адресе ученика и запослених.

Из тог синдиката најављују да ће тражити од лица задуженог за заштиту података о личности у Министарству просвете да се изјасни о овом питању, поготово у светлу чињенице да нису наведени разлози нити сврха прикупљања тражених података.

У синдикату кажу и да нема оправданих разлога да новац не буде уплаћен на текуће рачуне запослених у просветном систему, који имају примања далеко испод републичког просека, а посебно просека Београда.

В. А.  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар