Почетна » „Пожега је прва општина у Србији у којој је опозиција заједнички наступ на изборима“

„Пожега је прва општина у Србији у којој је опозиција заједнички наступ на изборима“

од Други Пишу
0 коментар

Иницијатива за Пожегу и општински одбор Демократске странке потписали су коалициони споразум, чиме је Пожега постала прва општина у Србији у којој је озваничен договор о заједничком наступу опозиције на предстојећим локалним изборима.

Да подсетимо, грађани Пожеге су први у Србији и устали против актуелне власти. Предвођени удружењем „Иницијатива за Пожегу“, али и опозиционим одборницима у тадашњем сазиву локалног парламента (Демократске странке и неких других у том тренутку активних политичких субјеката) – на протестима од фебруара 2018. године су указивали на корупцију и бахатост општинских челника.

Након тога, у мају 2019. године, ухапшен је комплетан врх локалне власти.

Данас су пожешке опозиционе организације још једном показале озбиљност и читавој политичкој сцени у Србији показале да је неопходан минимум јединства како би се ова криминална власт сменила, поручују потписници овог споразума.

„У основи нашег заједницког деловања је искрена жеља да своју локалну заједницу учинимо бољим местом за живот. Наше становиште је да промене почињу са локала, односно да су локални избори основ за неке будуће промене. Имамо искуство 5. октобра, који није започео тада, већ 4 године раније – када је опозиција тадашње (а и садашње) власти победила у више од 40 општина и градова. Један од тих била је и Пожега“, наводи Иницијатива за Пожегу у саопштењу.

Богдан Радовановић из Иницијативе за Пожегу оцењује да неорадикалско-социјалистичка власт (оличена у обновљеној црвено-црној коалицији) се може и мора начети на локалном нивоу и да је то пут до крупних промена и на републици.

„Управо из тих разлога смо и договорили предизборну коалицију у Пожеги. Њу чине актери који су доказани подржаваоци принципа демократије и укључивања грађана у доношење одлука, рад на јавном интересу (а не приватном и корпоративном), транспарентности и добре праксе рада локалне самоуправе, борбе против корупције сваког вида, поштовање људских права и дискриминације на свакој основи и борбе против локалне и републичке власти СНС и СПС која почива управо на урушавању горепоменутих вредности.“, истакао је овом приликом Радовановић.

Мишо Марковић, дипломирани историчар и председник општинског одбора Демократске странке Пожега, рекао је да се нада да је ово пут ка ослобођењу од напредњачке власти, али и наставак борбе за друство у којем ће правда, истина, транспарентност политичког деловања, емпатија и разумевање бити уткани у основу тог новог друштва.

„Ова коалиција оставља отворена врата свим оним политичким актерима, удружењима, организацијама, као и појединцима који су се истакли у свом деловању за јавни интерес, а то деловање је неспорно подразумевало критику свега лошег што тренутна владајућа гарнитура чини пуних осам година“, наводи Марковић.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; Fi;ip Krainčanić/Nova.rs

Анђела Вучићевић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар