Почетна Политика Председник ДСС: Раскид са СНС због Косова, а не због Савеза за Србију

Председник ДСС: Раскид са СНС због Косова, а не због Савеза за Србију

од admin
0 коментар

У септембру ћемо донети одлуку о уласку у Савез за Србију или неку другу одлуку – каже у интервјуу за “Блиц” Милош Јовановић, лидер ДСС.

Он тврди да раскид локалних коалиција са СНС-ом нема везе с уласком ДСС-а у Савез за Србију, већ је она донета због политике власти према Косову. Са Драганом Ђиласом разговарао је једном, давно, и тада му је, како истиче, рекао да он не би журио са одлуком. Истиче и да је његова идеја била да се прво размишља о политички сродним коалицијама.

Да ли учествујете на састанцима СЗС?

– Са потпредседником Дејаном Шулкићем био сам на неформалном делу састанка на Златибору јер ме је занимало какав је став СЗС о Косову и, концепцијски, још неке ствари. Нити смо ушли, нити смо у процесу улажења у Савез.

Шта су вам недоумице у вези са Савезом?

– Немам пуно недоумица. Савез је озбиљна ствар, не треба журити. Опција је, на жалост или на срећу, све мање. Да сам раније хтео да будем део тога, концепцијски бих волео да се неке ствари разјасне, да ли је то програмски, технички савез или нешто између. Мени је најважнија била формулација у вези са Косовом и тај став је на линији дугогодишње политике ДСС-а, Устава Србије и Резолуције 1244.

Prvi čovek Demokratske stranke Srbije

Али услов који вам је постављен да уђете у СЗС био је да напустите све локалне коалиције са СНС.

– Прича о локалним коалицијама у странци траје од оног тренутка када смо рекли да се унутрашњи дијалог претворио у фарсу, а то је новембар прошле године. Суштинска одлука о изласку је донета након реакције власти на Апел за одбрану КиМ који је потекао из политичког савета ДСС, од Милоша Ковића, наших људи, а који је потом превазишао странку јер су га потписали многи људи из јавног живота, низ интелектуалаца. Та реакција нам је била сигнал да од преокрета косовске политике Владе нема ништа.

Јесте ли се након одлуке чули са Ђиласом или с неким од лидера Савеза?

– Не, ни са ким. Нисмо чак ни поруке разменили.

Има негативних реакција ваших локалних одбора – у Пожеги, Ужицу, Чачку. Јесте ли их очекивали?

– Најавио сам раскид са СНС у неким београдским одборима пре три, четири месеца, рекао сам да је то нешто што ће морати да се деси. Онда смо у претходних десетак дана разговарали са свим одборима у унутрашњости и тачно знамо где шта можемо да очекујемо. Неки људи ће отићи, али већина ће остати.

Како данас гледате на одлуку руководства ДСС-а да из странке искључи Санду Рашковић Ивић, између осталог и због њене критике сарадње са СНС-ом?

– Играло се мало на ту женску црту, па се мало играло жртве, медијски је друга страна то прогурала на тај начин, а заправо је Санда Рашковић Ивић одлучила да буде искључена. Није се радило о коалицијама, већ је јавно рекла да неће послушати одлуку Председништва да се Ђорђе Вукадиновић искључи из посланичког клуба ДСС-а. Од када сам председник странке, ниједна локална коалиција са СНС-ом није направљена, а док сам био в. д. направљена је само у Косјерићу. Свих 13 коалиција са напредњацима формирано је у њено време. Е, сад како она то окреће и изокреће… нећу да се бавим тиме. Она је хтела да странка подржи Вука Јеремића на председничким изборима, а већи део странке је био против. И време је показало ко је како прошао.

Замрзнути конфликт је решење за КиМ

Како бисте ви решили косовски проблем?

– Замрзнути конфликт је нешто што постоји у теорији и пракси међународних односа. То је сада на Косову случај. Нема оружаног сукоба, али ни коначног политичког решења. Замрзавате питање статуса, али истовремено радите на терену. Треба разговарати са Албанцима, али на начин који не угрожава суверена права државе Србије. Понављам, увек треба направити дистинкцију између суверених права над Косовом и права Срба на КиМ. Треба да се трудимо да вратимо разговоре у УН, хајде да покушамо. Па им кажете нећемо другачије, покажете зубе. Кад се покаже мало воље и јединства, веће су и шансе за успех. Дакле, замрзнути конфликт постоји и не видим зашто Александар Вучић жури да то реши. Осим ако му је циљ улазак у ЕУ, онда разумем јер је услов за то да решимо Косово на начин који одговара ЕУ, односно Албанцима.

Ивана Мастловић Јаснић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар