Почетна » Председник општине Инђија тужио суграђанина јер је критиковао његов рад

Председник општине Инђија тужио суграђанина јер је критиковао његов рад

од Други Пишу
0 коментар

Председник општине Инђија Владимир Гак тужио је суграђанина јер је на друштвеним мрежама критиковао његов рад, пише новосадски портал ВОИЦЕ. Приватну тужбу у кривичном поступку од председника општине Инђија добио је Милан Милосављевић из Чортановаца, наводи се у тексту.

„Иако је на званичној Фејсбук страници општине Инђија грађанин написао само реч ‘лажов’, то није спречило Гака да га тужи за клевету“, пише ВОИЦЕ.

Милосављевић је рекао да је то написао јер му је било доста „лажи“ председника општине.

„Када сам добио кривичну пријаву, позвао сам надлежни суд у Старој Пазови јер сам мислио да је реч о некаквој грешци. Тада сам и сазнао да ме председник општине Владимир Гак тужи за клевету“, изјавио је Милосављевић.

Предвиђена новчана казна за ово кривично дело је од 150.000 динара до 400.000.

Адвокат Вељко Милић рекао је за ВОИЦЕ да је реч о тужби која има за циљ да „одврати грађане од коментарисања рада јавних функционера“.

Додао је да је председник општине имао могућност да покрене парнични поступак, уколико је сматрао да су му повређени углед и част, међутим одлучио се за кривични поступак који по евентуалног починиоца има знатно теже последице.

Он је оценио да је овде реч о „јединственом случају“.

„Носиоци јавних функција дужни су да трпе знатно већу критику која се односи на њихов рад. То је став Европског суда за људска права који је поновљен толико пута да би се могло рећи да је постао правни стандард. Приликом изношења критика дозвољено је користити и нешто грубљи речник, све у зависности од контекста у којем се критика износи“, навео је Милић.

Према његовим речима, уколико то није било познато председнику општине, „свакако је морало бити познато његовом пуномоћнику“.

Бета, ВОИЦЕ/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар